”Jag tänker lite på henne varje dag”

Publicerad 2013-04-04

Mona Sahlin på S-kongressen om Anna Lindh

I år är det tio år sedan utrikesminister Anna Lindh (S) mördades i Stockholm.

Efter att Mona Sahlin talat till hennes minne på S-kongressen i dag kritiserade hon arbetarrörelsen för att fortfarande vara för manligt dominerad.

– Makten är inte jämnt fördelad, det behövs att fler kvinnor kommer fram på samma sätt som Anna, jag och Margot Wallström gjorde, säger Sahlin.

I år är det tio år sedan den socialdemokratiske utrikesministern Anna Lindh mördades brutalt i Stockholm. Det uppmärksammades på S-kongressen genom att hennes kompis Mona Sahlin höll ett kort tal. Efteråt fick Aftonbladet en pratstund med den f.d. partiledaren som förklarade varför hon tycker det är viktigt att hålla minnet av Anna Lindh vid liv.

– I tio år kan man säga att det är många som kommit ihåg den Anna som fanns. Nu känns det mer och mer viktigt att få minnas det Anna stod för och låta fler få lära känna henne. Så att hon blir en inspiration, inte bara ett minne av ett mord, säger hon.

För Sahlin så stod Anna Lindh för mod.

– Det fanns alltid ett behov behov av att ha en åsikt och våga stå för den, men också ha en väldig respekt för andras åsikter. Det kräver mycket mod.

"Jag tänker lite på henne varje dag"

Trots att det gått många år sedan mordet så säger Sahlin att hon tänker lite på sin väninna varje dag.

– Jag tänker vad hon hade sagt och tyckt om saker. Det känns som jag har ett evigt pågående samtal med Anna och det kommer jag ha så länge jag lever. Vi var lika gamla. Vi var aktiva i SSU samtidigt och det var få tjejer som var ordföranden i sina distrikt. Jag var det i Stockholms län och Anna i Uppsala. Jag hörde till högern och hon till vänstern, så vi bråkade rätt mycket om politiken men blev väldigt nära vänner.

Minneskväll i höst

Den 11 september i höst är det exakt tio år sedan Annas död. Då ska Anna Lindhs Minnesfond, där Sahlin är ordförande, arrangera en kväll i Kungsträdgården i Stockholm.

– Man ska kunna båda gråta och skratta en kväll åt minnet av Anna och låta det inspirera ett eget engagemang. Dessutom är det då 40 år sedan militärkuppen i Chile. Det känns nära Annas engagemang, det finns väldigt många chilenare i Sverige. Jag hoppas vi kan minnas och inspireras.

Mona Sahlin lyfter fram Anna Lindh som en av få starka kvinnliga förebilder som funnits i arbetarrörelsen. Hon är i dag hård i sin kritik av en rörelse hon tycker är för manligt dominerad.

– Det finns allt fler unga tjejer i SSU som nu kommer fram på samma sätt som Anna, jag och Margot Wallström gjorde. Men det är inte så att makten är jämlikt fördelad i arbetarrörelsen mellan kvinnor och män. Framför allt på de tyngre positionerna finns det mycket kvar att önska.

Vad hade du gjort om du träffade Anna här inne i dag?

– Då hade jag sagt "kom igen nu Anna så går vi ner på Avenyn och tar ett glas vin och skvallrar lite bara du och jag".