Nätet inte ett ställe för exponering av våra barn

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2007-06-27

Kontaktsajter är lättillgänliga marker för rovdjurspedofiler

Söta barn på bild!?

“Ensam mamma söker” är ett kommande dejtingprogram på TV3 där mammor söker partner. Singelmammorna som söker partner presenteras i korta filmsnuttar för att locka intresserade. Men jag reagerade väldigt negativt när jag såg att en mammas barn visas i en trailer!

På internetsajter för chatt eller dejtning kan man ibland se att föräldrar lägger ut bilder på sina barn. Jag kan förstå att man vill visa det som betyder mest för en när man söker livspartner. Spontant, men kanske lite ogenomtänkt?

Paradoxalt nog

märks folks avsky mot pedofiler, på just personliga presentationssidor på nätet. Där finns ibland jämte barnens foton, ofta telefonnummer man kan ringa om “man ser nåt”. Ofta är det nummer till Röda Korset, trots att det numera är Ecpat som har hand om barnporrsbekämpandet. Så, hur aktivt medvetna är folk egentligen?

Det hålls också fototävlingar i Expressens Boråsdel på nätet om sötaste (webb-bebisen) “Läsarnas Webbisar: Visa upp din bebis och vinn biobiljetter!” Bara tanken på att vilken galning som helst kan se och ladda ner bilderna är motbjudande för mig.

För det jag tycker

är gulligt, det kanske en störd människa ser som något helt annat, fullkomligt otänkbart för de flesta!?

Vilka jaktmarker är lättillgängliga för en rovdjurspedofil som letar offer? Jo, nätkontaktsajter. Pedofiler koncentrerar sitt sökande till sajter där barn har egna sidor. Men jag ser det inte som så långsökt att en pedofil söker på vuxensajter! Där finns många ensamstående föräldrar med söta barn. Drömmen för en smart pedofil?

Jag anser inte att barn är en accessoar för att visa hur lyckad man är, inget pris att vinna för den som vinner ett hjärta. Jag efterfrågar mer vuxenansvar och ingen exponering alls av våra barn! Integritet, för barnens skull.

Victoria Qvarnström

Följ ämnen i artikeln