Sjukförsäkringsreformen ger lägre ersättning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-13

”I första hand handlar det inte om att spara pengar”

"Det förmodligen största reformpaketet inom sjukförsäkringsområdet sedan 1992".

Så beskrev statsminister Fredrik Reinfeldt själv åtgärderna som presenterades i dag.

Lägre ersättning och fler förebyggande åtgärder var några av nyheterna som presenterades på en presskonferens på torsdagen.

Regeringen sänker ersättningen från 80 procent till 75 procent av lönen för dem som har varit sjukskrivna i minst ett år. Ersättningen sänks också en aning för alla sjuka då beräkningssättet ändras.

– I första hand handlar det inte om att spara pengar utan det handlar om vad man har tjänat, vad har man deklarerat för. Istället för att man ska uppge vad man tror att man kommer tjäna nästa år, sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vid presskonferensen som hon höll tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.

På frågan om ersättningen blir lägre, svarade Reinfeldt att den blir "något lägre".

Fem procents ökning

Tillsammans presenterade de regeringens nya åtgärder som är tänkta att leda till att personer som befinner sig i utanförskap, ska kunna återvända till arbetsmarknaden.

Reinfeldt började med att tala om de insatser som regeringen gjort hittills som enligt honom lett till en ökad sysselsättning.

– Siffrorna som kom från Arbetskraftsundersökningen, AKU, talar om fem procents ökning av arbetade timmar på ett år. Det är historiskt. På ren svenska betyder det att fler jobbar idag och att människor som tidigare inte kommit in på arbetsmarknaden nu får vara med.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson menade att många som i dag inte arbetar, skulle kunna göra det men att de stängs ute från arbetsmarknaden genom bland annat sjukpension.

– Det finns inga enkla och raka förslag som passar alla. Vi måste också komma med fler reformer och åtgärder som passar var och en. Vi har i dag stängt ute 550 000 i en sjuk- och aktivitetsersättning. De som har en arbetsoförmåga ska också känna att det finns en ekonomisk trygghet när man blir sjuk. Men vi vet också att det finns många i dag som har förtidspension fastän man har arbetsförmåga, sa hon.

Ett utanförskap

Genom att bland annat satsa på företagshälsovård och förebyggande arbete vill regeringen minska antalet personer som i deras mening felaktigt utnyttjar sjukförsäkringen.

– Vi vill minska de passiva sjukskrivningarna, sa Cristina Husmark Pehrsson. Vi har låst in många människor i förtidspension och sedan slängt bort nyckeln. Vi ska ge människor nycklar så de kan komma tillbaka på olika sätt.

Enligt henne vill cirka 3 000 sjukpensionärer varje år prova på att börja arbeta igen. Men eftersom man bara har tre månader på sig att bestämma sig, går två av tre tillbaka in i förtidspensionen.

– Tre månader är för kort tid. Vi vill göra det möjligt att under en längre tid prova att arbeta. Man ska känna att man har trygghet samtidigt som man får prova på något, sa hon.

Dessutom sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson att regeringen vill ändra på regelverket, så att den som väljer att börja arbeta inte så snabbt förlorar sitt bostadstillägg.

– Personer som har varit borta väldigt länge och ska gå tillbaka in i arbetat förlorar nästan på det i dag. Om man går ut och arbetar ska man inte bli av med bostadstillägget så snabbt, utan det ska avräknas mer sakta.

Lägre arbetsgivaravgift

Cristina Husmark Pehrsson påtalade också vikten av att se till att arbetsgivare inte drar sig för att anställa personer som ståt utanför arbetsmarknaden en längre tid.

– Vi ska införa ett fribelopp för förtidspensionärer som vill komma ut och arbeta så de samtidigt får ha förtidspensionen i ryggen. Vad vi vill göra är att förmå folk att våga prova på. Men också förmå arbetsgivare att våga vilja anställa någon som varit utanför ganska länge.

Genom att erbjuda lättnader i arbetsgivaravgifter ska arbetsgivarna lockas att anställa personer som tidigare stått utanför arbetsmarknaden.

– Man ska ha varit sjukskriven och frånvarande i ett år innan man får ta del av de här.

Men exakt hur lång tid "nyfriskjobben" ska finansieras, gavs inget svar på vid torsdagens presskonferens.

– Många av de som har varit utanför arbetsmarknaden lång tid behöver också lång tid på sig att komma tillbaka, sa Cristina Husmark Pehrsson.

Hon underströk vikten av att de som kan arbeta inte ska få sjukersättning, utan att det då finns andra lösningar.

– Har man en arbetsförmåga ska man inte befinna sig i sjukförsäkringen. Många har arbetsförmåga men finns inom sjukförsäkringen. Ska den vara trovärdig och räcka till för dem som är skadade och sjuka så måste vi stödja dem som har arbetsförmåga att söka sig andra vägar, sa Cristina Husmark Pehrsson.