Egyptens inrikesdepartement till polisen: Skjut skarpt

Uppdaterad 2013-08-16 | Publicerad 2013-08-15

Egyptens inrikesdepartement ger polisen nya order – skjut skarpt för att förhindra attacker mot regeringsbyggnader och polisstyrkor.

Instruktionen gjordes i ett officiellt uttalande, rapporterar AFP.

Anhängare till den avsatte president Mursi har stormat och satt eld på en regeringsbyggnad i Giza.  Samtidigt sittstrejkar 3000 anhängare i Kairo, Enligt CNN.

Nu svarar landets inrikesdepartement – och beordrar polisen att skjuta mot demonstranterna om de går till attack.

Uttalandet kom sedan en myndighetsbyggnad stuckits i brand samt efter uppgifter om att islamister dödat två poliser under dagen, rapporterar AFP.

Obama talade

Samtidigt som dödssiffrorna från gårdagens sammandrabbningar räknats upp har omvärldens fördömanden duggat tätt. USA:s president Barack Obama uttalade sig under torsdagseftermiddagen och fördömde våldet.

– Egypten går in på ett farligare spår, sa president Obama, men meddelande att USA inte kommer att dra in de 1,3 miljarder dollar som landet årligen ger den egyptiska militären i stöd.

Vidare meddelade han att USA avbryter militära övningar med Egypten.

Under torsdagskvällen kallade FN:s säkerhetsråd till ett akut möte i New York där vice generalsekreteraren Jan Eliasson skulle informera medlemsstaterna om läget i landet.

UD avråder från alla inresor

Enligt Mats Samuelsson på UD:s presstjänst avråder det svenska utrikesdepartementet från alla icke nödvändiga inresor till landet. Det gäller nu också resor till turistorterna vid Röda havet.

– Det gäller även flygplatserna och att ta transitflyg genom Egypten, säger Mats Samuelsson.

Avrådan gäller tills vidare.

Hundratals döda

Under torsdagseftermiddagen stormade flera av Mursis anhängare ett lokalt regeringskontor i Kairo och satte eld på byggnaden.

De blodiga striderna började då säkerhetsstyrkor bestående av polis och militär stormade två läger för Mursi-anhängare i Kairo med tårgas, pansarfordon och bulldozers.

Siffrorna går isär om hur många som skadats och dödats. Enligt uppgifter från Egyptiska hälsoministeriet som nyhetsbyrån AP förmedlat ska 638 personer ha dödats och flera tusen skadats.

Tusentals människor som sympatiserar med Muslimska brödraskapet sittstrejkar också i Kairo, enligt CNN. Hundratals människor fick under gårdagen sätta livet till i vad som nu kallas de blodigaste sammandrabbningarna i Egypten sedan revolutionen mot president Mubarak.

Utegångsförbud råder

Sammandrabbningarna spred sig från Kairo till andra egyptiska städer och Muslimska brödraskapets sympatisörer svarade med att attackera bland annat flera kyrkor tillhörande den kristna minoriteten. Dödandet fick också politiska konsekvenser på högsta nivå  då vicepresident Mohamed ElBaradei avgick i går kväll.

Landet utlyste undantagstillstånd under gårdagen och både banker och börsen håller under torsdagen stängt. Regeringen som stöttas av militären har också utlyst utegångsförbud.

"Undvik inbördeskrig till varje pris"

Omvärlden har i samlad kör fördömt händelserna och flera länder, bland annat Danmark, har dragit in sitt bistånd till Egypten.

Den amerikanske utrikesministern John Kerry var en av dem som tydligast markerade mot den egyptiska, militärstödda regeringen.

– Händelserna går på tvären mot alla försök att upprätthålla en fungerande demokrati, sade Kerry i direktsänt framträdande under gårdagen.

Frankrikes president Francois Hollande gick under torsdagen ut och uppmanade båda parter i konflikten att "undvika inbördekrig till varje pris" enligt nyhetsbyrån AFP.

President Barack Obama förväntas uttala sig om konflikten under torsdagseftermiddagen.

Även Sverige har markerat tydligt mot den våldsamma utvecklingen. Utrikesminister Carl Bildt kallade det omfattande dödandet för ett "steg mot avgrunden" i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

Gränsen mot Gaza stängd

Hundratals palestinier har blivit strandade på båda sidor då egyptiska myndigheter valt att stänga gränsen vid Rafah mot Gaza, enligt AFP. Det är den enda platsen där en övergång mellan Egypten och det Hamas-kontrollerade Gaza är möjlig. Gränsen är stängd på obestämd tid.

Drar inte in biståndet

Statsminister Fredrik Reinfeldt är väldigt orolig för utvecklingen i Egypten.

– Det finns stor risk att det blir ännu värre innan det möjligen sedan blir bättre, säger han till TT.

Men enligt Reinfeldt är det inte aktuellt att dra in biståndet, likt Danmark gjort. Det motiveras av att pengarna inte går direkt till den egyptiska regeringen utan satsas på projekt för mänskliga rättigheter och förbättringar av de egyptiska kvinnornas situation i landet, enligt TT.