20 dagar – rekord när Putin svalde Krim

"Kan någon tycka att detta är ett ok sätt att förändra Europas gränser?"

20 dagar.

Längre tid tog det inte för Vladimir Putin att ta över en bit av ett annat lands territorium och införliva det med Ryssland. Rekord?

Blir det rättesnöre för hur länders gränser ska skyddas går vi mot en väldigt våldsam värld.

Följ ämnen
Ukraina

Allt har skett enligt regelboken för internationell rätt, hävdade Putin i sitt tal.

Låt oss granska det påståendet.

Den 27 februari tog ryska trupper kontroll över Krim, en del av Ukraina. Man invaderade alltså ett grannland där man haft tillåtelse att ha en flottbas.

Inom loppet av en vecka förklarar Krim sig självständigt och utlyser en folkomröstning om att bli en del av Ryssland.

Med rysk militär i kontroll på halvön hålls folkomröstningen den 16 mars, en omröstning som EU, USA och många andra hävdar är olaglig. Osannolika 97 procent röstar för i ett rent sovjetiskt resultat.

Två dagar senare skriver Putin på dokumentet som införlivar Krim med Ryssland.

Finns det någon normalt funtad människa som kan tycka att detta är ett ok sätt att förändra Europas gränser?

Pumpa in pengar

Även om de 97 procenten är en fars så stämmer det säkert att en majoritet av befolkningen på Krim i nuläget vill tillhöra Ryssland. Inte minst av ekonomiska skäl. Man tror att Putin ska pumpa in pengar i den fattiga landsänden och förvandla Krim till ett skyltfönster mot omvärlden.

Låt oss också för sakens skull anta att Putin har rätt när han säger att de nya makthavarna i Ukraina är nationalister, fascister och antisemiter.

Ger det Ryssland rätt att ingripa militärt i ett grannland?

Med den första dödskjutningen av en ukrainsk soldat på Krim kan Putin inte heller längre skryta om att övertagandet skett utan att ett skott avlossats.

Putin hänvisade i sitt tal till fallet Kosovo. En jämförelse som haltar betänkligt.

I Kosovo avskaffades provinsens självstyre. När lokalbefolkningen (90 procent kosovoalbaner) motsatte sig detta svarade Serbiens ledare Slobodan Milosevic med ett omfattande förtryck som slutade i etnisk rensning. Det var för att stoppa denna etniska rensning som Nato ingrep, efter många varningar.

Inget förtryck

Även om det förfarandet inte var invändningsfritt så är det väldigt långt från vad som hände med Krim.

Invånarna i Krim hade fram till den ryska invasionen inte klagat över något förtryck eller förföljelse från regeringen i Kiev.

Strid om nationsgränser utlöste både första och andra världskriget. För att till varje pris undvika nya krig har Europas och världens nationer enats om principer för hur gränsförändringar får gå till.

Man kan tycka att det finns en förmildrande omständighet i fallet Krim eftersom det fram till 1954 tillhörde Ryssland. Men Ryssland erkände Ukrainas gränser när det blev självständigt 1991. Då går det inte som Putin att komma mer än 20 år senare och säga att det var "ett misstag".

Upptrappning

På samma sätt har Rysslands president hävdat att upplösningen av Sovjetunionen var "den största geopolitiska katastrofen under 1900-talet". Är det också ett misstag han tänker rätta till?

Rysslands införlivande av Krim trappar upp konflikten om Ukraina och sätter Europas säkerhet på spel.

EU och USA lär utöka sina sanktioner vilket kan få Ryssland att i sin tur svara. En farlig spiral är igång.

Mentalt är världen på väg tillbaka in i det kalla krigets tänkesätt då båda sidor utgick från att den andra bara ville motståndaren illa. Samarbete, förtroende och avspänning som byggts upp de senaste 25 åren är på väg att raseras.

Putin vill trumma in att han vägrar ha EU eller Nato som direkt granne.

Väst att man inte accepterar Rysslands övertagande av Krim.

Båda sidors handlande går att förstå förnuftsmässigt. Betydligt svårare är att begripa hur man ska nå en fredlig lösning som är acceptabel för alla.