Hon kan ta över efter Stoltenberg: ”Är Bidens favorit”

Publicerad 2023-04-22

Natochefen Jens Stoltenberg kan bli kvar på posten ett tag till i väntan på efterträdare.

En av kandidaterna är danska statsministern Mette Frederiksen, enligt VG.

– Jag är säker på att Nato hittar en utmärkt efterträdare, säger Stoltenberg.

Följ ämnen
Nato

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lär sitta kvar på posten till nästa sommar, enligt källor till NRK.

Tidigare har det aviserats att han ska avgå 1 oktober, men att hitta en ersättare har visat säga knivigare än väntat, enligt den norska tv-kanalen.

– Att hitta en kandidat som är redo för hösten blir mindre och mindre sannolikt för varje dag som går, säger en källa.

Stoltenberg har flera gånger gjort klart att hans tid som generalsekreterare går mot sitt slut, och han gav inga nya besked under fredagens besök på Ramsteins flygbas i Tyskland.

– Jag har inga andra planer än att avsluta mitt arbete i Nato till hösten som planerat. Jag har varit där dubbelt så länge som förväntat, säger Jens Stoltenberg.

– Allt mitt fokus ligger på det arbete jag kommer att göra fram till dess, men jag är väldigt säker på att Nato kommer att hitta en utmärkt efterträdare efter mig.

Frederiksen, Biden och Macron förra sommaren.

Bidens favorit

Spekulationerna om vem som ska ta över är nu i gång och förhoppningen är att hitta en ersättare innan Natos toppmöte i Vilnius i juli.

Enligt norska VG är Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen en av toppkandidaterna. Hennes namn ligger nu på bordet hos de 31 Natoledare som utser ny generalsekreterare för försvarsalliansen.

Fredriksen ska också vara en av USA:s president Joe Bidens favoriter, skriver tidningen.

EU-toppen pekas ut

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har pekats ut som en tänkbar efterträdare, men gjort klart att hon vill fortsätta arbetet inom EU.

Samtidigt har Storbritannien kämpat hårt för att försvarsminister Ben Wallace ska få ta över posten. 52-åringen tycks dock inte ha samlat något stöd hos Natos EU-länder. En invändning uppges vara att han inte varit stats- eller premiärminister likt tidigare Natochefer.

Jens Stoltenberg.