Försvarets stöd till polisen kan fördjupas

TT

Publicerad 2023-10-11

Justitieminister Gunnar Strömmer (bilden) skriver på DN Debatt tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och företrädare för Tidöpartierna. Arkivbild.

Regeringen tillsätter en utredning om hur Försvarsmakten ska kunna stödja polisen ytterligare för att stoppa terrordåd och bekämpa grov organiserad brottslighet.

”I dag är Försvarsmaktens möjligheter att hjälpa polisen med exempelvis bevakning och skydd begränsade. Till och med vid terrorismbekämpning är möjligheten för försvaret att ge stöd till polisen begränsad”, skriver justitieminister Gunnar Strömmer (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) på DN Debatt, tillsammans med företrädare för Tidöpartierna.

Beslutet att tillsätta utredningen ska fattas på torsdagen, och ska ses i ljuset av förra veckans besked att Försvarsmakten och Polismyndigheten fått i uppdrag att fördjupa sitt samarbete.

”Utredningen får ett brett uppdrag att se över alla typer av stöd – även sådana som kan inkludera åtgärder mot enskilda, till exempel med bevakningsuppgifter som kan innebära användning av våld eller tvång”, skriver de.

Dessutom ska en moderniserad form av beredskapspolis utredas. Den tidigare beredskapspolisen som avskaffades 2012 utgjordes av civilpliktiga med kortare polisutbildning.

”Den skulle exempelvis kunna användas vid allvarliga störningar som orsakas av den organiserade brottsligheten, ett terrorattentat, eller ytterst inom ramen för det civila försvaret”, skriver de.

Följ ämnen i artikeln