Massgripanden i Belarus – efter sprängda planet

Uppdaterad 2023-03-15 | Publicerad 2023-03-14

Över 100 personer har gripits i Belarus senaste veckan, enligt människorättsgrupper.

Säkerhetsstyrkorna har genomfört razzior och husrannsakningar på flera håll i landet.

De gripna misstänks ha koppling till sprängningen av ett ryskt radarspaningsplan.

En satellitbild som visar ett ryskt Beriev A-50-plan på flygbasen Machulishchy utanför Minsk.

Människorättsaktivisterna larmade på tisdagen om att ett hundratal personer gripits efter den auktoritära regeringens massiva tillslag.

Viasna, Belarus mest kända aktivistgrupp, uppger att säkerhetsstyrkorna slagit till i både huvudstaden Minsk och flera städer i östra och västra delarna av landet.

Bland de gripna finns oppositionsaktivister, journalister, läkare, medlemmar i sportskytteklubbar och personer som bygger drönare.

Pavel Sapelka från människorättsgruppen Viasna säger till AP att att de belarusiska säkerhetsstyrkorna slagit till mot personer som misstänks ha inblandning i attacken mot en flygbas där ett radarspaningsplan sprängdes i slutet på februari.

Avancerat plan

Den belarusiska oppositionsgruppen Bypol och dess ledare Aliaksandr Azarov har sedan tidigare tagit på sig attacken.

Han uppgav då att attacken utfördes med drönare strax före nio på morgonen och att den riktats mot ett plan av typen A-50. Det stod uppställt vid det militära flygfältet Machulishchy, alldeles söder om Minsk.

Det sovjetbyggda flygplanet har ett avancerat radarsystem med räckvidd på upp till 40 mil och kan spåra 150 mål samtidigt. Enligt den oppositionstrogna tidningen Nasha Niva har Ryssland totalt nio sådana plan som används för att guida ryska missiler till sina mål i Ukraina.

”Utlöser en ny våg”

Belarus inrikesministerium uppgav i förra veckan att man gripit 60 personer som ett led i ”det intensiva arbetet med de inblandade extremistgrupper och terroristorganisationer i landet”, rapporterar AP.

Säkerhetstjänsten KGB hävdade också att ukrainska medborgare, som anklagats för att ha attackerat planet gripits tillsammans med 20 misstänkta medbrottslingar från Belarus.

Aktivisten Pavel Sapelka befarar dock att det är fler än så som gripits.

– Vi vet att det är hundra personer som gripits över hela Belarus, men den verkliga omfattningen av tillslaget kan vara mycket större.

– Varje motståndhandling mot Lukasjenkos regim utlöser en ny våg av hårt förtryck i Belarus för att så mer rädsla i ett redan skrämt samhälle.