Bröder åtalas för terrorplaner mot svensk kyrka

TT

Publicerad 2023-10-04

Enligt åklagaren i målet var motivet bakom terrorplanerna de upprepade koranbränningarna i Sverige. Arkivbild.

Två bröder från Syrien åtalas i Tyskland för att ha planerat terrorbrott i Sverige. De misstänks ha planerat ett bombdåd mot en kyrka, uppger tyska åklagare.

Åklagarmyndigheten i Hamburg har väckt åtal mot bröderna, 29 och 24 år gamla. Den äldre brodern misstänks ha planerat ett islamistiskt motiverat bombattentat mot en kyrka i Sverige med ”syfte att döda och skada ett stort antal människor”.

Enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten ska mannen ha berättat om sina planer för en oidentifierad person med IS-koppling. Motivet uppges ha varit de upprepade koranbränningarna i Sverige.

Den yngre brodern åtalas i sin tur för terrorfinansiering och för att ha förberett en ”allvarlig våldshandling”.

Sprängämnen på Ebay

Männen greps vid olika tillslag i Hamburg och Kempten i delstaten Bayern i slutet av april respektive maj och har suttit häktade sedan dess. Vid tillslaget i den äldre broderns bostad i Hamburg hittade polisen två kilo ureagödsel och citronsyra, komponenter som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Han hade beställt och väntade på leverans av ytterligare kemikalier.

”Med dessa komponenter kunde den anklagade, tillsammans med andra ämnen, faktiskt ha producerat en sprängladdning”, skriver åklagarmyndigheten i pressmeddelandet.

Åklagaren i målet Liddy Oechtering har tidigare uppgett för TT att männen misstänks ha beställt kemiska råmaterial för bombtillverkning på onlineplattformen Ebay.

IS-anknytning

Den yngre brodern anklagas för att ha förbundit sig att delta i attacken på uppdrag av IS och för att ha hjälpt sin bror att anskaffa sprängämnena.

Utredarna har gått igenom mejl och chattar mellan bröderna och kunnat se att attentatsplanerna rört en svensk kyrka. Det ska dock varken finnas någon särskild utpekad kyrka eller uppgifter om tidpunkt.

Bröderna ska ha bott i Tyskland i flera år och uppges inte ha något kriminellt förflutet.

I början av april greps fem personer på flera platser i Sverige misstänkta för stämpling till terrorbrott. Männen bedöms vara kopplade till våldsbejakande islamistisk extremism och även där har koranbränningarna uppgetts som motiv.

Säpo beslutade i augusti att höja terrorhotnivån från 3 (förhöjt hot) till 4 (högt hot), den näst högsta nivån på den femgradiga skalan.

Följ ämnen i artikeln