Ikoniskt träd vandaliserat i Storbritannien

Publicerad 2023-09-28

Trädet vid Sycamore Gap.

En 16-årig pojke har gripits misstänkt för att kapat ned ett av de mest fotograferade träden i Storbritannien.

– Dagens händelse har orsakat betydande chock, sorg och ilska i hela det lokala samhället, säger Kevin Waring, talesperson för polisen i Northumbria.

Ett ikoniskt träd i Northumberlands nationalpark har under natten kapats ned. Trädet är ett av Storbritanniens mest fotograferade, skriver Sky News.

Trädet vid Sycamore Gap blev särskilt berömt efter att man kunde se det i långfilmen ”Robin Hood: Prince of thieves” från 1991.

Under torsdagen greps en 16-årig pojke av den lokala polisen och misstänks nu för att ha orsakat förödelsen.

– Detta är ett världskända landsmärke och händelsen har orsakat betydande chock, sorg och ilska i hela det lokala samhället och även utanför, säger Kevin Waring, talesperson för polisen i Northumbria.

Den 16-årige pojken kommer nu att förhöras av polis angående misstankarna och det som inträffat.

”Kan inte räddas”

Flera organisationer och privatperson har under dagen delat med sig om minnen kring trädet. Markägarna där trädet stod säger att de är både ”chockade och ledsna” över fällningen av trädet.

Flera par har även använt platsen under trädet för att fria eller gifta sig.

– Trädet var värdefullt för mig eftersom jag hade hoppats att vi kunde återse det som en familj när våra barn blev äldre, säger Brendon Hayward som friade till sin fru under trädet 2019.

En trädexpert hävdar att trädet nu tyvärr är bortom räddning.

– Med ett så gammalt träd och ett så stort snitt kommer chocken förmodligen att döda det som finns kvar av trädet, säger arboristen John Parker till Sky.

I samband med gripandet av 16-åringen meddelar polisen att man gör allt i sin makt för att utreda vad som hänt.

– Jag är förkrossad över att det berömda trädet vid Sycamore är borta. Det trädet var vårt. Ett ikoniskt landmärke i nordöstra delen, säger kriminalkommissarien Kim McGuinness.

Följ ämnen i artikeln