Nyupptäckt val kan vara det tyngsta djuret någonsin

Publicerad 2023-08-03

En kolossal forntida val som har upptäckts i Peru kan vara det tyngsta djuret någonsin, enligt en ny studie.

”Den kunde väga lika mycket som nästan två blåvalar, tre Argentino­saurier, över 30 afrikanska busk­elefanter och så många som 5 000 människor.”

Forskare har upptäckt fossiler från en enorm val som tillhör arten Perucetus colossus. En art som simmade längs kusten i Peru för mer än 37 miljoner år sedan. Det enligt en färsk studie, rapporterar CNN.

Blåvalen har länge haft titeln som världens största och tyngsta djur. Den kan bli 30 meter lång och väga 150 ton. Men den nyupptäckta valen i Peru har en uppskattad kroppsmassa på 85 till 340 ton och knuffar därmed ner blåvalen från toppen.

”Perucetus kunde väga nästan två blåvalar, tre Argentino­saurier, över 30 afrikanska buskelefanter och så många som 5 000 människor”, sa Giovanni Bianucci, en av forskarna till CNN.

Perucetus colossus

Simmade långsamt

Skelettet av Perucetus, bestående av 13 kotor, fyra revben och ett höftben, uppskattas vara 17 till 20 meter långt.

Benen ska enligt forskarna bestå av ”extremt tätt och kompakt ben”.

Perucetus simmade sannolikt långsamt på grund av sin enorma kroppsmassa och simstil. Dess flexibla kropp rörde sig i kurviga vågor från huvud till svans.

Tyngden och storleken på valen kan enligt forskarna bero på evolutionära anpassningar till miljön i grunda och upprörda kustvatten, där ett särskilt tungt skelett kan ha fungerat som en slags ”ballast” för stabilitet.

Upptäckten är det senaste resultatet av en grupp forskare som påbörjade sitt arbete 2006 i södra Peru. Den första Perucetus-kotan upptäcktes för mer än 10 år sedan.

Ett ben från valen förflyttas till naturhistoriska museet i Lima från öknen där fossilen hittades.

Följ ämnen i artikeln