Miljöministern: Inte nödvändigt att beordra Vattenfall att bygga kärnkraft

Uppdaterad 2023-08-23 | Publicerad 2023-08-09

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tycker inte att det är nödvändigt att beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft – trots överenskommelsen om att ge Vattenfall direktiv om det i Tidöavtalet.

– Man får se till så att man skapar förutsättningar så att även Vattenfall ser det marknadsmässiga skälet till att också investera i ny kärnkraft i Sverige, säger statsrådet till Aftonbladet.

Den borgerliga regeringen vill tillsammans med Sverigedemokraterna få till ny kärnkraft i Sverige. Visionen är att flera nya reaktorer ska byggas så snart som möjligt och målet är att kärnkraft motsvarande minst tio reaktorer byggs till 2045.

Överenskommelsen i Tidöavtalet slår fast att statliga energibolaget Vattenfall omedelbart bör påbörja planering av ny kärnkraft vid Ringhals och andra platser i Sverige.

Dessutom ska Vattenfall få direktiv att upphandla ny kärnkraft – vilket också upprepades i statsminister Ulf Kristerssons (M) regeringsförklaring.

Romina Pourmokhtari.

Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari anser inte att en order är nödvändig. Investeringar i ny kärnkraft bör i stället göras på marknadsmässiga grunder, något hon försäkrar att regeringen arbetar för att säkerställa.

– Man får se till så att man skapar förutsättningar så att även Vattenfall ser det marknadsmässiga skälet till att också investera i ny kärnkraft i Sverige, säger Romina Pourmokhtari.

Så man behöver alltså inte beordra Vattenfall att bygga ny kärnkraft?

– Nej, det behöver man inte.

Inte ensam om att svänga

Även energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har uttryckt sig mjukare kring kraven på Vattenfall än vad som står i Tidöavtalet.

I en intervju i Aftonbladet i juli sa Ebba Busch sig inte vara säker på att det krävs att Vattenfall får order från regeringen att upphandla ny kärnkraft. Detta eftersom bolaget, enligt ministern, är på väg att bygga ut kärnkraften ändå.

– Det beror på vad som händer. Det är för tidigt att säga. Vattenfall är ett livskraftigt bolag och det vill man värna, såklart, sa Ebba Busch då.

Ringhals kärnkraftverk.

Utesluter inte att pressa på

Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari säger att Vattenfall måste fatta ett självständigt beslut kring en eventuell investering i ny kärnkraft.

Samtidigt påpekar hon att regeringen är redo att pressa bolaget i frågan.

– Det finns en anledning till att våra statliga bolag är upplagda som de är, men ser vi ett behov av att vara tydligare gentemot Vattenfall med de olika möjligheter som regeringen har att tillgå, så kommer vi såklart att nyttja det, säger hon.

– Vi har en majoritet i riksdagen, vi kommer att gasa på för kärnkraften nu och vi ser hur oppositionen sakta men säkert slingrar sig åt vårt håll i frågan.