Världsmästaren om Modis handskakning: ”Töntigt”

Publicerad 2023-09-09

Världens ledare möttes av Indiens premiärminister Narendra Modi för att diskutera världens utmaningar i New Delhi.

Men den stora snackisen den första dagen blev hans hårda handskakningar.

– Det är ganska töntigt egentligen och ännu töntigare när politiker på den nivån gör det, säger världsmästaren Dennis Oscarsson Krook, som utförde världens längsta handskakning tidigare i år.

Det årliga G20-mötet har startat, den här gången i New Delhi. Under några intensiva dagar ska världen mäktigaste diskutera hållbar utveckling, skuldavskrivning för utvecklingsländer och kriget i Ukraina.

Med under mötets första dag var det något annat som fångade uppmärksamheten. När världsledarna välkomnades av mötets värd, Indiens premiärminister Narendra Modi, fick många ett riktigt hårt handslag.

I klippet ovan kan du se handslagen som Modi delade ut. Aftonbladet har även visat det för Dennis Oscarsson Krook. Tidigare i år skakade han hand i inte mindre än 25 timmar – ett världsrekord på väg in i Guinness rekordbok. Vem skulle vara bättre lämpad än honom att döma världsledarens skakteknik? Ingen.

– De blir överraskade och chockade över hur han klämmer åt. Men det är mot männen han gör det. Kvinnorna är han mer försiktig med. Om man som vi gjorde, stod i 25 timmar och skakade hand, så handlar det om att skapa trygghet, säger Dennis Oscarsson Krook.

Här tar Modi ett handslag om Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak under G20-mötet på lördagen.

Dennis Oscarsson Krook vet vad han talar om. Han har skakat hand i 25 timmar.

Det gör han inte här menar du?

– Nej, här vill han sätta sig i respekt i någon slags manlig kraftmätning. En politisk variant av armbrytning. Då handlar det inte om trygghet utan snarare om att sätta skräck i den andre. Det kan försvåra relationen, om man nu ska dra några växlar på ett handslag.

Vad tänker du om hans teknik?

– Den här tekniken är mer som armbrytning. Tar du initiativet och får ett bättre grepp är det lättare att klämma åt den andre, det syns tydligt att han gör här. Han sticker fram handen och tar verkligen i. Sen är det han som håller fast och bestämmer hur länge de ska hålla på.

Vad tycker du om det?

– Det är ganska töntigt egentligen och ännu töntigare när politiker på den nivån gör det.

Du som expert och världsmästare i den här konsten, vad borde han göra annorlunda?

– Ett handslag ska vara fast och inte för mesigt. Då skapar du ingen trygghet. Det får gärna vara långt och signalera att du är en människa att lita på. Det är väl det som är mitt råd kanske. Men den här kraftmätningen. Den töntiga manliga riten eller vad det är, den borde de hålla sig för goda för.

Följ ämnen i artikeln