Flerfaldigt dömde Johan Tireland nominerad till SD-topp i Stockholm

Publicerad 2023-03-29

Sverigedemokraten Johan Tireland är dömd för ett tiotal brott, senast för våld mot tjänsteman, dopningsbrott och vapenbrott 2013.

Nu har han nominerats till en tung förtroendepost – som ny distriktsordförande för SD Stockholm stad, avslöjar Aftonbladet.

”Jag gjorde ett tydligt val i mitten av 2013 då jag bestämde mig för att bryta med mitt destruktiva och kriminella förflutna ”, skriver Tireland i ett mejl.

Johan Tireland.

Enligt valberedningens förslag, som Aftonbladet tagit del av, nomineras Johan Tireland, 34, till distriktsordförande för mäktiga distriktet Stockholm stad.

Tireland var aktiv kommunpolitiker åt SD mellan 2014 och 2018. Under den senaste tiden har han haft anställning som tjänsteman och kanslichef för SD i stadshuset, enligt Aftonbladets uppgifter.

Han blev omskriven 2014 när han figurerade på en utmanarlista till dåvarande ungdomsförbundet SDU:s kongress.

Henrik Vinge.

Vinge toppade listan

Utmanarlistan toppades av Henrik Vinge, nuvarande vice partiledare för SD, och lades fram efter att SDU:s valberedning då föreslagit Gustav Kasselstrand som ordförande, enligt Expo.

Magasinet Expo rapporterade då att Johan Tireland nyligen dömts för våld mot tjänsteman, efter att ha bitit en krogvakt.

Tireland fick villkorligt straff, och i domen framgår att han 2009 också dömdes för olaga hot, skadegörelse, narkotikabrott, dopningsbrott och brott mot knivlagen till tre månaders fängelse.

Sverigedemokraternas nuvarande rättspolitiske talesperson Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet uttalade sig då om Johan Tirelands lämplighet som kandidat till SDU-styrelsen:

– Jag kan säga så mycket som att spontant känner jag att kandidaturen är fel. Hade det varit en person som ställde upp till riksdagen eller kommunfullmäktige så hade åtminstone jag drivit den linjen att man inte ska få kandidera, sa Richard Jomshof till Expo.

Henrik Vinge ville då inte kommentera Johan Tirelands kandidatur för Expo, men Richard Jomshof var tydlig:

– Jag tycker det är olämpligt. Har man begått den här typen av handlingar så borde man inte ställa upp oavsett vilken nivå det rör sig om. De som företräder oss ska vara trovärdiga politiker, sa Jomshof till Expo.

Han fortsatte:

– Jag kan tycka att oavsett var man ställer upp i partiet så bör det vara så att man inte begått den här typen av brott i närtid. Det är en linje vi haft i många år och det var därför vi tog upp den här vandelförsäkran som människor får skriva på. Det borde gälla hela partiet tycker jag.

Aftonbladet har sökt Richard Jomshof för att fråga om han anser att tillräcklig tid har förflutit sedan Johan Tirelands brottslighet för att det ska vara lämpligt att nu kandidera till en topposition i partiet.

Richard Jomshof.

Bröt med kriminaliteten

Johan Tireland har inte gått att nå för en intervju, men har svarat på frågor på mejl:

”Jag gjorde ett tydligt val i mitten av 2013 då jag bestämde mig för att bryta med mitt destruktiva och kriminella förflutna. Istället för att fråga vad samhället var skyldig mig, frågade jag vad jag var skyldig samhället. Där och då valde jag att engagera mig politiskt för att bidra till att försöka stoppa den negativa utvecklingen i förorterna och vara med och forma ett bättre samhälle för alla. Och på den vägen har jag fortsatt att vandra”, skriver Tireland i ett uttalande.

I en husrannsakan i juli 2020 i den bostad där Johan Tireland då var folkbokförd hittade polisen ett halvt kilo cannabis, en handgranat och en pistol med kalibern 9 millimeter.

En person i 30-årsåldern dömdes senare samma år till fängelse i 3 år och 4 månader.

Johan Tireland uppger att han på grund av dödshot tidigare hade tvingats lämna kommunen och då hyrde ut sin lägenhet.

”Jag fick aldrig någon bild av att han höll på med de brotten han dömdes för”, skriver Tireland.

Ordförande i valberedningen i SD Stockholm stad är riksdagsmannen Martin Westmont. Han har inte velat ställa upp på en intervju.

”Vi i valberedningen har lagt fram ett förslag till årsmötet som vi anser är ett bra lag för Stockholm. När vi frågade våra kretsordföranden om förslag på en ny ordförande så var svaret entydigt att Johan Tireland var ett gemensamt förslag från våra kretsar”, skriver han i ett uttalande.

SD:s årsmöte kommer som planerat att hållas lördag 1 april.

Victor Stenquist