Ett år efter Mariupol intogs av Ryssland: ”Det är som Sovjet”

Publicerad 2023-05-20

För ett år sedan tog Ryssland kontroll över stålverket i Azovstal.

Staden föll då i ryska händer och har på ett år förändrats drastiskt.

Det ukrainska språket har förbjudits, pro-ryska medier har etablerats och människor torteras.

– Barn får höra att Rysslands president är bäst, att Ukraina är fullt av dåliga människor och fascister. Det är som Sovjet, säger en av de boende i staden till The Guardian.

Följ ämnen
Ukraina

Stålverket Azovstal var stadens sista utpost. Efter ett långt och intensivt bombardemang lyckades Ryssland ta över stålverket för ett år sedan.

Övertagandet av staden beskrevs som Ryssland största seger i kriget, men även som en mer symboliskt viktig seger för president Putin än en millitär.

Rasmassor vid stålverket Azovstal, efter att det föll till ryssarna för ett år sedan.

En dyster version av Sovjetunionen

Flera boende i Mariupol vittnar nu anonymt för The Guardian om hur staden förändrats sedan Ryssland tog över.

Porträtt av Putin har hängts upp på skolor och kontor. Det ukrainska språket har förbjudits och den som uppvisar pro-ukrainska åsikter riskerar flera timmar långa förhör och tortyr.

– Affärerna är primitiva och priserna astronomiska. Jag känner inte igen stan, folket är inte det samma. Allting har förändrats och jag har en permanent längtan att åka hem, säger en av de boende till The Guardian.

Under belägringen förra våren pulveriserade Ryssland staden. Hela kvarter förstördes och en mariupolbo beskriver att den nu ser ut som en spökstad.

– Det ser hemskt ut, det fullt av kratrar och allting är skändat, säger en av de boende till The Guardian.

Flera invånare vittnar även om att de tvingas bo i stora höghus som ska rivas, utan både värme eller el.

Rädda för motoffensiven

När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes, var staden delad i två ungefär lika stora läger, menar en av de boende i staden.

Hälften stöttade Putin och den andra hälften sympatiserade med Kiev.

Under förra hösten flydde runt hälften av invånarna till andra delar av landet som kontrollerades av Ukraina och till andra europeiska städer. De som stannade och valde att bo kvar, stödjer främst Putin menar de boende som The Guardian pratat med.

– De är väldigt rädda för motoffensiven. Stämningen i Mariupol har förändrats drastiskt. För ett år sen trodde alla att Ryssland skulle vinna, det fanns inget annat scenario. Nu förstår till och med de som stöttar Putin att något håller på att hända och att Ryssland faktiskt kan förlora.

Uppskattningsvis 50 000 ryssar har omlokaliserats till Mariupol från andra ryska städer enligt de boende i Mariupol. Samtidigt har en majoritet av befolkningen i den ockuperade staden har accepterat ryska pass. För att kunna ta del av pension, äga eller sälja en bil eller få tillgång till sjukvården krävs ett ryskt pass menar boende i staden.

Följ ämnen i artikeln