WHO: Covid-19 inte längre globalt nödläge

Joakim Magnå/TT

Malin Johanson/TT

Publicerad 2023-05-05

Coronaviruset utgör inte längre en global hälsokris, deklarerar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff.

– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Beskedet kommer efter att WHO:s expertkommitté för pandemin haft sitt senaste sammanträde i torsdags.

Expertpanelen har med veckans möte inräknat setts 15 gånger sedan pandemiutbrottet för över tre år sedan. Den oberoende gruppen träffas var tredje månad och rapporterar direkt till WHO:s generaldirektör. Efter mötet gav de rekommendationen att Tedros Adhanom Ghebreyesus ska deklarera att coronaviruset inte längre är ett ”globalt hälsonödläge”.

– Det betyder dock inte att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsohot. Förra veckan skördade covid-19 ett liv var tredje minut, och det är bara dödsfallen som vi känner till. Medan vi talar kämpar tusentals personer runtom i världen för sina liv på intensivvårdsavdelningar, säger WHO-chefen.

20 miljoner döda

Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterar att pandemin ”vänt världen upp och ner” under de senaste åren. Nära sju miljoner dödsfall har rapporterats till WHO men den verkliga siffran bedöms vara mycket högre – minst 20 miljoner.

– Hälsosystemen har blivit allvarligt störda, med miljontals människor som gått miste om nödvändiga vårdtjänster, däribland livräddande vaccinationer för barn, säger generaldirektören.

Han säger att covid-19 har varit så mycket mer än en hälsokris med svåra följder för ekonomi, resande och handel.

– Miljontals har kastats in i fattigdom. De sociala följderna har varit allvarliga, med stängda gränser, begränsad rörlighet, skolstängningar och miljontals människor som fått uppleva ensamhet, isolering, ångest och depression.

Ny strategi

I onsdags presenterade WHO en ny strategi för kampen mot covid-19 för de kommande två åren. Målet med strategin är att stötta länder i övergången från akuta åtgärder mot viruset till att förebygga och hantera sjukdomen långsiktigt.

Nyligen meddelade WHO även att antalet dödsfall med covid-19 minskat med 95 procent sedan årsskiftet, skriver AFP.

”En ny fas”

– Över tre år senare går vi nu in i en ny fas, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides, från Cypern, på en presskonferens i Stockholm.

Hon hänvisar till uttalandet från WHO där man betonar vikten av fortsatta vaccinationer och att länder fortsatt behöver vara beredda på agera om situationen förändras. Världens sjukvårdssystem behöver stå rustade för eventuella framtida hälsohot.

– Det är viktigt att vi inte glömmer var vi befinner oss, säger Stella Kyriakides, och tillägger:

– Men det är ett steg framåt.

Följ ämnen i artikeln