Efter Turkiets beslut – Ungern kan stå ensamt kvar

Publicerad 2023-12-27

Nya besked om Sveriges Natomedlemskap kan komma redan i dag från Turkiet.

– Om Turkiets skyndar i mål med det här, då måste Orban vifta med något trollspö och få ihop parlamentet blixtsnabbt eller lugnt och kallt avvakta, säger Turkietexperten Michael Sahlin.

Följ ämnen
Nato

Efter fyra timmar röstade det turkiska utrikesutskottet ja till den svenska Natoansökan under tisdagen. Beslutet gör att Turkiet är ett steg närmare att godkänna Sveriges ansökan. Nu måste bara parlamentet besluta om Sveriges ansökan innan president Erdogan kan signera den.

Enligt Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Ankara och Turkietexpert kan ett beslut i det turkiska parlamentet ta ett beslut redan imorgon, men det kan också dröja en bit in i januari.

– Jag tror att det måste komma ett besked idag om när det kan ske, det ska bli väldigt spännande, säger Michael Sahlin.

Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Lång ledighet i Ungern

Turkiet är ett av två Natoländer som inte ratificerat Sveriges ansökan, det andra är Ungern – som länge lovat att inte vara sist med att godkänna Sveriges ansökan.

– Det har den svenska regeringen tagit fasta på gång på gång, säger Michael Sahlin.

Samtidigt håller parlamentet i Ungern stängt just nu.

– Det ungerska parlamentet på ledighet fram till åtminstone mitten av februari, skriver den ungerska parlamentsledamoten Vadai Ágnes till Aftonbladet.

Michael Sahlin, Turkietexpert och tidigare ambassadör i Ankara.

Orban kan behöva agera ”blixtsnabbt”

Att det turkiska utrikesutskottet valde att ta upp och godkänna Sveriges ansökan tror Michael Sahlin handlar om mer än bara Sveriges relation till Turkiet.

– Jag skulle tro att fortsatt har att göra med USA och F-16-frågan, säger Michael Sahlin.

Han beskriver det hela som ett ”chicken-race” mellan USA och Turkiet, där Erdogans förhoppning är att få köpa nya F-16 stridsflygsplan från USA. En fråga som även kopplats ihop med Sveriges Natoansökan.

– Det finns en grundkurs i det här som innebär att Turkiet låter detta gå i mål i hopp, tro eller vetskap om att det kommer vara tillräckligt för att påverka USA, säger Michael Sahlin.

Om Turkiet skulle handla fort i frågan, kan det sätta viss press på Ungern.

– Om de skyndar i mål med det här, då måste Orban vifta med något trollspö och få ihop parlamentet blixtsnabbt eller lugnt och kallt avvakta, säger Michael Sahlin.

Den turkiska processen skulle även kunna försenas om det sker någon dramatisk händelse i landet och man ska inte ta ut något i förskott, menar Sahlin.

– Jag förstår om Billström avvaktar med att jubla för mycket, säger Michael Sahlin.

Redan gått i strid mot EU

Turkiet och Ungern möttes så sent som förra veckan på högsta nivå, då meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det inte fanns något avtal mellan länderna kopplat till Sverige.

Ungern har även den senaste tiden tagit strid inom EU och blockerade nyligen ett stödpaket till Ukraina. Trots att Sveriges ansökan berör Nato och inte EU, menar Sahlin att Ungern ser ett samband mellan frågorna.

– Man har tagit så mycket strid med EU under EU-toppmötet och man kan vara beredd att ta den här saken med, att vara sist och stå ensam kvar så att säga, säger Michael Sahlin.

Följ ämnen i artikeln