Flicka hölls inspärrad i källare – nu faller domen

Publicerad 2023-12-19

I två dygn var flickan frihetsberövad, tidvis fastbunden vid ett element i en källare.

Där utsattes hon för dödshot, sparkar och slag.

I dag dömdes fem personer för inblandning i människorovet i Skogås.

Det är den 16 februari i år då en pappa ringer polisen – hans minderåriga dotter har hört av sig till honom och berättat att hon är kidnappad.

Hon skriver i ett sms att hon behöver få fram 70 000 kronor eller "100g koks", annars kommer de som håller henne fånge att "klippa henne".

Spåren leder till slut mot ett flerfamiljshus i Skogås.

När polisen dagen efter slår till mot huset hittar de flickan med de män som sedan åtalades för människorov.

– Ni måste rädda mig, säger flickan.

En polis skriver senare i ett pm om flickan: ”Hon grät flera gånger när hon berättade vad hon varit med om. Hon tackade flera gånger för att hon blivit räddad och jag upplevde att hon var mycket lättad över att det nu var över.”

Flickan börjar sedan berätta om två mardrömslika dygn där hon till och från bundits fast i ett element i en källare och utsatts för nära tortyrliknande våld. Männen misstänks bland annat ha tagit strypgrepp på henne, brutit av hennes lösnaglar, slagit och sparkat henne och släpat henne över källargolvet.

I dag dömdes två män för människorovet till fyra respektive fem års fängelse. En av dem, en 20-årig man, döms även för försök till utpressning då han försökt få flickan att betala honom pengar.

En ung kille, som var 15 år vid brottstillfället, döms för medhjälp till människorov. En 26-årig man som åtalades för grov våldtäkt av flickan frias för brott.

Motivet till kidnappningen tros vara en påstådd skuld som flickan ska ha haft till den 20-årige mannen. En tid innan flickan kidnappades skickade han meddelanden till henne på Snapchat där han hotade att döda henne eller hennes familj om hon inte gav honom pengarna eller droger.

I förhör berättar flickan om hur hon under tiden som frihetsberövad om och om igen hotades med pistol, som senare visade sig vara en attrapp, och verbalt:

– Han bara; om du försöker något så dödar jag dig och din familj. Om du försöker rymma dödar jag dig och din familj. Om du gör något som jag inte vill dödar jag dig och din familj. Jag bara nickade.

Enligt domen stämde de två nu dömda männen, 20 och 25 år gamla, träff med flickan på en pendeltågsstation i Vega den 15 februari i år för att skulden skulle lösas. Istället förde de iväg henne mot sin vilja.

En av dem skrev sedan till en släkting om att han hade flickan i förvar:

”Så dära mina äldre håller fast henne”; ”Hon ska lösa antingen mina para idag elr de andra jag sa till dig igår”.

Två kvinnor, 25 och 19 år gamla, döms till villkorlig dom för underlåtenhet att avslöja människorov, då de ska ha vetat att flickan var kidnappad men trots det inte slog larm.

Följ ämnen i artikeln