Spionen jagades i åratal – kan ha sålt ut Säpos hela personallista

Publicerad 2022-11-11

Säkerhetspolisen misstänkte i åratal att det fanns en mullvad i underrättelsetjänstens hjärta – men man lyckades inte få stopp på spioneriet.

Nu åtalas Peyman Kia, 42, och hans bror Payam Kia, 35, för att ha sålt ut försvarshemligheter till en rysk kontakt i utbyte mot dollar och guld.

Av utredningen framgår att Ryssland misstänks ha fått del av mängder av topphemliga rapporter – och Säpos hela personallista.

Den topphemliga spionutredningen pågick enligt åklagaren Mats Ljungqvist först ”under ganska lång tid” utan att man hade någon aning om dem som läckte från Säpo.

– Det fanns indikationer på att det fanns en person inom myndigheterna som skulle kunna vara en spion och utifrån det jobbade förundersökningen med att försöka kartlägga vem det kunde vara, säger åklagaren till Aftonbladet.

Men den 16 januari 2017 kunde man rikta in sig på en person: Peyman Kia.

Peyman Kia, 42, står åtalad för grovt spioneri.

Vid tidpunkten var han anställd som säkerhetschef på Livsmedelsverket och under flera nätter tog sig Säpos utredare in i hans kassaskåp, datorer och tjänsterum på myndigheten. Även hans bankfack kontrollerades gång på gång.

Men inga tillräckliga bevis hittades då.

PLUS: Peyman greps – då bröt brodern sönder hårddisk

Först efter 4 år och 8 månader hade man tillräckligt på fötterna för ett gripande och den 20 september 2021 slog Säpo till mot Peyman Kia i en gryningsräd.

Av förundersökningen framgår att han har läst mängder av känsliga underrättelserapporter från Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som han saknade behörighet för under åren då han jobbade på de två myndigheterna.

Det framgår också att han hanterat en fil som innehöll en ”fullständig personalförteckning” över de anställda på Säkerhetspolisen.

Bland arbetsuppgifterna fanns att stödja och ta fram underlag till Säpos ledning men också under perioder att ”driva ärenden”. Dessutom ska han enligt förundersökningen ha haft kvar behörigheter för områden som han inte jobbade med längre vilket gav ytterligare insyn och han arbetade också som handledare åt nya Säpo-anställda vilket gav honom tillgång till deras material.

Innan Peyman Kia slutade på Säpo ska läsfrekvensen av känsliga rapporter ha gått upp och bland dessa rapporter finns det material som inom myndigheten ansågs särskilt känsligt:

– Det där är ett extra känsligt och extra hemligt ärende. Man ska inte söka efter den här typen av information och skulle man råka komma över den så borde man direkt gå till sin närmaste chef och berätta vad som hänt, säger en Säpo-anställd i förhör.

Säkerhetspolisen uppger i ett pressmeddelande att mannen jobbat hos dem 2014-2015 men av förundersökningen framgår på flera ställen att han även var anställd där 2007-2011.

I förhör berättar en tidigare Säpo-kollega om hur han varit ute och rest med Peyman Kia på ”operationer” men att han senare förundrades över att Kia sökte kontakt med honom efter att anställningen avslutats.

Peyman Kia arbetade även på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must där han ska ha läst mängder av rapporter som han inte hade behörighet för, enligt förundersökningen, där det konstateras att rapporterna hanterats på en dator som tillverkades efter att han slutade på Must.

– Det är helt vansinnigt, det finns absolut ingen anledning och i så fall har Peyman haft den här informationen efter att han slutade hos oss. Det här ska inte hända, säger en Must-chef i förhör.

Stora delar av förundersökningen är sekretessbelagd men en del av de misstänkta metoderna för att undkomma Säpos kontraspionage framgår:

Säkerhetspolisen misstänker att Peyman Kia använt sig av så kallade ”döda brevlådor” där spionmaterial kan lämnas och senare hämtas upp av en annan person. I det här fallet handlade det om offentliga toaletter i Uppsala-området.

Hos Peymans bror Payam Kia hittades en spionkamera som ska efterlikna en bilnyckel.

Båda bröderna har krypterat mycket material på datorer och usb-stickor och efter att Peyman Kia greps kunde Säpos spanare följa hur den yngre brodern förstörde en hårddisk som han sedan slängde i en soptunna. Delar av hårddisken kunde senare återskapas.

Hemma hos den andre misstänkte, brodern Payam Kia, hittades en spionkamera som ska efterlikna en bilnyckel.

Säkerhetspolisen och åklagarna hävdar att de två bröderna sålt ut materialet till Ryssland och Vladimir Putins militära spionorganisation GRU

I förundersökningen är det mesta kring Ryssland sekretessmaskerat men i en anteckning från den yngre brodern skriver han om ett misslyckat möte med ”Rasski” som åklagarna menar är den ryska kontakten.

Åklagaren Mats Ljungqvist vill inte avslöja hur mycket pengar man misstänker att bröderna tjänat på sin verksamhet. Som bevisning pekar utredarna på Peyman Kia hanterat åtminstone 380 000 kronor i kontanter, dollar, bara under tiden 2016–2017. Man pekar även på hantering av guld för att ”dölja” transaktioner.

– Det är enligt vår uppfattning bara en del av det hela, men vi har en klar uppfattning om hur mycket det här handlar om, säger Mats Ljungqvist.

PLUS: Peyman greps – då bröt brodern sönder hårddisk

Peyman Kias advokat Anton Strand säger att hans klient ”förnekar allt som läggs honom till last”.

– Han förnekar brott. Som framgår så har han arbetat i en mycket komplex miljö och gjort sitt allra bästa och tillbakavisar att han skulle ha gjort något som helst fel.

Tiden i häkte med hårda restriktioner har varit prövande, enligt advokaten.

– En häktningstid på över ett år med hårda restriktioner är förstås mycket ansträngande för alla människor. Det har varit en frustrerade tid för honom.

Även 35-åringen Payam Kia känner frustration, enligt försvarsadvokaten Björn Sandin.

– Hans inställning är som den har varit hela tiden. Han förnekar brott och bestrider ansvar. Han har gett svar på de frågeställningar som åklagare och polis haft så han är lite frustrerad över att åtalet väcks mot honom i dag.

Varför skriver han om pengar och GRU?

– Problemet är att jag skulle kunna ge en förklaring till den delen, men den omfattas av sekretess, säger Björn Sandin.

Åklagaren Mats Ljungqvist vill inte svara på om det finns några ytterligare misstänkta personer i utredningen eller om någon person från den ryska ambassaden utvisats, förklarats ”persona non grata”, med anledning av utredningen.

– Jag vill av principiella skäl inte kommentera det, säger han.

De två bröderna riskerar livstids fängelse om de döms för åtalspunkten grovt spioneri. Rättegången väntas inledas om två veckor i Stockholms tingsrätt.