Säpo har gripit två personer efter spionmisstankar

Publicerad 2022-11-22

Säkerhetspolisen slog i en gryningsräd i dag till mot ett gift par i Stockholmsområdet – där mannen misstänks ha spionerat för främmande makt och frun varit medhjälpare.

Enligt handlingar från tingsrätten misstänks den grova olovliga underrättelseverksamheten ha pågått i tio års tid.

– Vid den här insatsen fanns det ett behov av att snabbt kunna gripa de misstänkta, säger Fredrik Hultgren Friberg, presstalesperson på Säpo.

Klockan 06.00 imorse gjorde Säkerhetspolisen ett tillslag i Stockholmsområdet tillsammans med Försvarsmakten och Polismyndigheten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en man och en kvinna, båda i 60-årsåldern, som har gripits misstänkta för olovlig underrättelseverksamhet.

Mannen och kvinnan lever utåt sett ett välordnat liv i Stockholmsområdet.

Försvarsminister Pål Jonson (M) har informerats om ärendet, men några övriga kommentarer har försvarsdepartementet inte att gå ut med, uppger pressekreteraren Johan Hjelmstrand.

Den ene personen misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt.

Den andra misstänks för medhjälp.

Enligt handlingar från Stockholms tingsrätt misstänks brottsligheten har börjat redan i januari 2013 och den har skett i ”bland annat Stockholms län”. Enligt åklagaren har brottsligheten pågått sedan dess och fram till i dag.

Säkerhetspolisens presstjänst vill inte gå in på ytterligare detaljer kring vilka de två personerna är.

– Det är en pågående förundersökning och vi varken kan eller får ge mer detaljer, säger Fredrik Hultgren Friberg, presstalesperson på Säpo.

Behov av snabbt gripande

Insatsen genomfördes tidigt på morgonen.

– Den gick som planerat. Vid den här insatsen fanns det ett behov av att snabbt kunna gripa de misstänkta och ta utrustning i beslag, säger han.

I samband med gripandet har polisen förhört flera personer.

En förundersökning i ärendet har pågått under en tid och har lett fram till insatsen.

– Vi vill understryka att Sverige inte ska vara en plattform där människor kan bedriva olovlig underrättelseverksamhet, varken mot Sverige eller annan makt, säger Fredrik Hultgren Friberg.

Insatsen gjordes i samband med Försvarsmakten.

– Vi har stöttat Säkerhetspolisen med två helikoptrar under morgonen, säger Therese Fagerstedt på Försvarsmakten, som i övrigt hänvisar uppgifter om insatsen till Säpo.

Även polisens Nationella operativa avdelningen deltog vid insatsen under morgonen.

– Vi har använt nationella insatsstyrkan. Exakt vilken del kan jag inte säga, men vi har personal med hög kompetens som kan utföra vissa typer av specialuppdrag, säger Kristian Ljungberg, funktionsledare och kommunikationsansvarig hos polisen.

– Det har varit en framgångsrik insats, fortsätter han.

Ärendet har ingen koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har.

Aftonbladet söker de misstänkta personernas försvarsadvokater.

Helikopter från försvaret.