E4 stängd – kökaos i timmar i snöovädret: ”Undvik morgontrafiken”

Uppdaterad 2024-04-03 | Publicerad 2024-04-02

Ännu tidigt på onsdagsmorgonen ringlar kön lång på E 4 längs Vättern.

Många bilister har varit fast i sina bilar sedan 17-tiden. Räddningstjänsten uppmanar folk att inte ge sig ut i morgontrafiken.

– Jag vågar inte säga när det släpper. Tidigast klockan 09. Det här kommer att påverka E4 stora delar av dagen, säger räddningsledaren Göran Melin.

Både gul och orange varning var utfärdad för snöovädret som drog in över Svealand och Götaland på tisdagen. Mängder med olyckor rapporterades och polisen i väst gick upp i stabsläge.

På E4 fortsatte kaoset in i natten. Längs Vättern, i de ökända backarna mellan Huskvarna och Gränna, stod det helt still norrut ännu vid 03.

Ett stort antal långtradare hade kört fast och många bilister har suttit i kön i flera timmar, uppger Jönköpings kommun.

– Det har rört sig kanske en kilometer i två omgångar sedan klockan 17. Nu står det helt still. Men barnen har i alla fall somnat, sa en kvinna strax före 02 när hennes mobil laddade ur mitt i samtalet.

Vid 01-tiden var kön knappt tre mil lång. Den började vid en position någon kilometer söder om Gyllene Uttern och sträckte sig ända ner till trafikplats Huskvarna norra.

Hur många bilar som var fast i kön gick inte att överblicka.

– Men det är förstås hundratals bilar i alla fall, sa räddningsledaren Göran Melin.

Vid 05 hade han nya besked. Främre delen av kön hade börjat röra på sig. Men i den bakre halvan – från Säbybranten och söderut – står det fortfarande helt still.

– Vi jobbar med oförminskad styrka och vi avråder folk från att ge sig ut i trafiken tills läget har stabiliserats. Det kommer att ta lång tid. Man får jobba länge med varje fordon för att få loss dem.

Kommer det ha släppt vid 09?

– Ja, det är nog en rimlig förhoppning och bedömning faktiskt. Inte före det i alla fall.

Fyrhjulingar kör i kön

Redan under kvällen skickades bandvagnar och fyrhjulingar ut på E 4 för att undsätta personer i kön. Samtidigt fortsatte snöandet och SMHI hade en gul varning i området fram till klockan 03.

– Det är ett besvärligt läge och vi uppmanar alla som inte måste ge sig ut i trafiken att stanna hemma, Man ska respektera vädervarningarna, säger Göran Melin.

E4 är sedan 21 stängd från Huskvarna och norrut. Omledning sker via Nässjö, Eksjö och Mjölby – men bara för personbilar.

– Lastbilarna blir stående även under dagen. Vi måste vänta tills det är snöröjt och halkbekämpat, annars fastnar de bara igen. De vi drar loss nu får bara köra vidare om de har vinterdäck, säger Göran Melin.

Plogbilar och ambulans i kön

Två plogbilar fastnade i kön under natten, men enligt Göran Melin skickades andra dit.

– Vi har fyra lastmaskiner som gräver undan snö och tar bort lastbilar.

Bandvagnarna står hittills standby eftersom de haft svårt att ta sig fram i kön, men fyrhjulingarna jobbar intensivt.

– Vi delar ut vatten och filtar och sånt. Jag hörde att någon hade fått en energibar som var utgången. Vi får beklaga det, men vi tar vad vi har.

Till de som sitter fast i kön har Göran Melin följande råd:

– Vi vill att de som har behov signalerar till räddningstjänsten när vi rör oss i kön med fyrhjulingar. De som behöver akut hjälp ska kontakta 112.

Samira: Vad lärde sig myndigheterna?

I en bil satt under natten Samira, Christoffer och deras fem månader gamla dotter Ronja. De förstod inte riktigt hur det skulle gå till att få fyrhjulingsbesättningens uppmärksamhet.

– De har kört förbi ganska fort. Hur skulle vi ha stannat dem om vi hade behövt hjälp? Som tur är har vi mat, filtar och vatten och vårt spädbarn sover, säger Samira.

Samira, Christoffer och Ronja.

Hon och Christoffer var förberedda, även om de inte väntade sig att bli sittande på E 4 i timmar.

– Efter E 22-kaoset vaknade man upp lite grann om att man måste ha med sig mat och filtar. Frågan är vad myndigheterna lärde sig? De kunde ha kommunicerat bättre och kanske stängt vägen, säger Samira.

Vid 03.55 meddelade hon att trafiken börjat röra på sig och att de kunnat åka av E4 vid avfart 102. Längre fram såg hon flera lastbilar som ännu var fast.

– Vi har firat påsk hos min syster och skulle hem till Stockholm. Vi åkte från Göteborg vid 17 och var i valet och kvalet mellan E20 och E4. Som tur är har vi ordnat övernattning hos en vän i Gränna nu.

Därför uppstod kaoset

Trafikstoppet mellan Huskvarna och Gränna orsakades av två olyckor.

– Det var en vid 17 och en vid 19.30. Efter den sista har det stoppat upp ordentligt. Man blir ju tvungen att stänga trafiken och tyvärr har då vissa lastbilar gått ut i omkörningsfilen hamnat på tvären när de börjat glida, säger Göran Melin.

– Dessutom är det här ett känsligt vägavsnitt med närheten till Vättern. Det blir hårt utsatt för väder och vind

Räddningsteamet jobbar med att lösa upp trafikproppen från två håll.

– Dels från Gyllene Uttern och dels mitt på Vätterleden där vi har en ledningsplats. Men det är besvärligt. Man får loss en långtradare och så kör den en bit och fastnar igen.

Den allra främsta delen av kön började släppa vid 02-tiden. Samtidigt komplicerades läget av att en lastbil blev stående i södergående och att flera lastbilar körde fast på väg 993 i höjd med Gissebo.

– Den kallas även gamla riksettan och är omledningsväg från E4, sa Göran Melin.

”Tog stopp efter tre minuter”

Jörgen Jörälv, 54, var på väg hem till Stockholm med sina två tonårsbarn när de fastnade på E4 vid 18-tiden.

– Vi svängde ut från en mack och hann köra tre minuter innan det tog stopp söder om Gränna. Som tur är har vi gott om bensin och fullt med kläder, säger han vid 03.30.

Bortsett från tristess och att drickan börjar ta slut går det ingen nöd på familjen, meddelar Jörgen.

– De har kört förbi ganska fort med fyrhjulingarna. Jag sa till barnen att kissa framför bilen. Sedan somnade de när mobilerna laddade ur.

Ännu vid 05 satt Jörgen och hans barn stilla i bilen.

– Vi har inte rört oss ur fläcken, säger han.

Jörgen Jörälv, 54, håller ut i kön. Tonåringarna sover i baksätet.

Hundratals bilar i kö på väg 26

Polisen i region väst uppgav vid 01 att det fortfarande var stora trafikproblem i Skaraborg och Sjuhärad. En krisstab sattes upp i Göteborg och bandvagnar med filtar och dryck skickades ut från Skövde.

De mest drabbade vägarna var riksväg 26, riksväg 47 och länsväg 200 i Tidan. Bara på riksväg 26 satt 200 personbilar och 100 lastbilar fast i kön, men strax efter klockan 03 meddelade polisen att läget ”förbättrats avsevärt”.