Långa köer efter norskt snöfall: ”Kan frysa ihjäl”

Publicerad 2023-10-31

I natt fick Röda korset åka ut på E18 i Norge för att se om folk var vid liv.

– Bilar kan få slut på bränsle, folk får inte mat och filtar. Man kan frysa ihjäl, säger beredskapssamordnade Arnulf Hansen till norska Smaalenes avis, via Dagbladet.

Även Sverige var drabbade av ovädret – och nu kommer SMHI med nya varningar inför kvällen.

Under natten har kilometerlånga köer ringlat längst med E18 i Norge, nära den svenska gränsen. Anledning är ett kraftigt snöoväder, och trafiken har delvis stått helt stilla på grund av stillastående lastbilar som hamnat fel blockerat vägen.

Många av dem har haft sommardäck, enligt VG.

Under natten gav sig Norsk folkehjelp och norska Röda korset ut på ett räddningsuppdrag längst med E18. De hade med sig mat, vatten och filtar.

Människor ska ha suttit fast i upp till 12 timmar när räddningen kom.

– Vi prioriterade personbilar, det var många hungriga, törstiga och kalla människor, säger operativ chef Harald Wisløff till VG.

Lastbilar med sommardäck

Polisen i region Bergslagen har fått in flera samtal från personer som stått helt still. Under morgonen råder stor trafikpåverkan med köer i båda riktningar. Bärgning av ett flertal fordon har pågått, bland annat på grund av bränslebrist.

Trafikverket säger till P4 Värmland att vägen kommer att öppna upp under tisdagsmorgonen, men prognosen är osäker.

– Vi har fått fler påringningar av svenskar som är i området kring gränsen, sa Ola Olsson, vakthavande befäl vid den svenska polisen i natten.

Busvädret fortsätter

I Sverige har det varit ett kraftigt snöoväder under natten. SMHI har utfärdat en orange varning i mellersta Svealand, främst över Dalarna och Gävleborg, som kan få mellan 15 och 25 centimeter snö.

De varnar också för nya snöfall i Norrland, framför allt Hälsingland, Härjedalen, Medelpad och södra Jämtland som kommer komma under tisdagskvällen.

– Det kommer bli ett kraftigt snöfall, på flera håll kan det komma mellan en till två decimeter. Det är det första ordentliga snöfallet även för de delarna, säger Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Vädret kommer troligtvis drabba trafiken ganska mycket i området. Träd kan falla över elledningar så folk blir strömlösa och trafik och kollektivtrafik kan påverkas.

– Det gäller att ta det försiktigt i trafiken, hålla avstånd, köra långsammare än man brukar. Det har varit lite halkigare väder. Har man sommardäck ska man inte ge sig ut överhuvudtaget.

Under måndagskvällen inträffade 92 olyckor i region Bergslagen, varav 19 olyckor hade personskador.

– Vi har riktiga problem i Värmland med avstängda vägar och mycket olyckor. Det värsta var igår kväll och i natt, Viktor Bergman, meteorolog på SMHI.

Följ ämnen i artikeln