Kristersson tvekar om personer ska nekas medborgarskap för Hamashyllningar

Publicerad 2023-10-21

UMEÅ. Trycket ökar på statsminister Ulf Kristersson (M) om hur personer som hyllar Hamas attacker mot Israel ska hanteras.

I Tidöavtalet finns skrivningar om krav på hederlig vandel för medborgarskap, men M-ledare vacklar om det ska innefatta Hamashyllningarna.

– Jag tycker inte att det finns något kristallklart svar på den frågan, säger Ulf Kristersson.

Moderaternas partistämma i Umeå har gått in på dag tre. Under lördagen höll partiledaren och statsministern Ulf Kristersson sitt linjetal till partiet.

Under talet tog Ulf Kristersson upp det svenska medborgarskapet.

– Gillar man inte det vi står för och vill man inte ytterst försvara vår demokrati och vårt sätt att leva, då ska man helt enkelt inte bli medborgare i Sverige, sa Ulf Kristersson i sitt tal.

Statsminister Ulf Kristersson (M) på partiets partistämma i Umeå

”Groteska scener”

Statsministern pekade på krockar mellan värderingar som blivit synliga i Sverige.

– Den senaste tiden har vi på nytt påmints om de djupa värderingsklyftor som numera finns i vårt land. Groteska scener där människor har ”firat” Hamas terrorangrepp på civila med dans och fyrverkerier. De borde skämmas.

Samarbetspartnern Sverigedemokraterna vill att hyllningar av Hamas ska kunna leda till utvisning. Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att det är ett exempel på bristande vandel i enlighet med skrivningarna i Tidöavtalet.

I Tidöavtalet finns en skrivning om skärpta krav på vad som kallas ”hederlig vandel” för medborgarskap.

Även i Ulf Kristerssons parti finns starka åsikter om hur de som hyllar Hamas ska hanteras.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard har öppnat för att personer ska kunna utvisas för sådana handlingar. Hon anser också att det ska omfatta medborgarskapsfrågan.

– Nu tittar vi på att skärpa reglerna för vandelsprövningen för medborgarskap och jag tycker att det är högst relevant att också väga in den här typen av agerande i en sådan vandelsprövning, säger hon och påpekar att regeringen inväntar utredningens förslag – som ska presenteras hösten 2024.

”Toleransen är stor”

Ulf Kristersson har inte landat i frågan om medborgarskap ska nekas för personer som hyllar terrorattackerna.

– Jag tycker inte att det finns något kristallklart svar på den frågan, säger han till Aftonbladet efter talet.

– Vill man inte leva i ett tolerant land som respekterar våra fri- och rättigheter, som kan skilja mellan terrorism och andra saker, då har man antagligen sökt sig till fel land. Sedan finns det inga exakta svar på den frågan.

Ulf Kristersson säger vidare att personer som söker medborgarskap bör ställa sig frågan om Sverige är ett land som man delar grundläggande värderingar med.

– Toleransen är stor, men tolerans med intolerans fungerar inte. Det är demokratiernas riktigt stora svaghet.