Tusentals flyr elden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Arnold Schwarzenegger har utlyst undantagstillstånd

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger har utlyst undantagstillstånd i två områden norr om Los Angeles där skogsbränder rasar. Tusentals människor uppges ha lämnat sina hem.

Sent på tisdagen svensk tid hade bränderna tagit ny fart och spridit sig ytterligare.

Flera större motorvägar i södra Kalifornien stängdes av under måndagskvällen, amerikansk tid, på grund av de kraftiga bränderna. Men inför tisdagens morgonrusning har två motorvägar öppnats igen.

– Brandröken ligger tät utanför. Luften är tung och de varnar för man ska gå ut, berättade Aftonbladets reporter Magnus Sundholm som bor ungefär tjugo minuter från där bränderna härjar.

Minst två döda

Vid tvåtiden på tisdagseftermiddagen, svensk tid, hade minst två människor mist livet enligt AP. Krisläge ska ha utfärdats i delstaten.

Arnold Schwarzenegger sade på måndagen att resurser från hela delstaten ska bekämpa eldsvådorna. Han uppmanade invånarna att lyda räddningstjänstens evakueringsråd, rapporterar TT.

– Det är av yttersta vikt att alla i de hotade områdena fortsätter att vara beredda. Ni måste veta vad ni ska ta med er och vara beredda att flytta på er mycket snabbt om evakueringsordern kommer, sade Schwarzenegger.

Extra kraft

Bränderna är än så länge begränsade om man jämför med de som drabbade Kalifornien förra året. Då miste åtta personer livet, 2 000 bostäder förstördes, 640 000 människor tvingades lämna sina hem och de materiella skadorna nådde en miljard dollar.

– Det råder ingen panik ännu. Staten är så utspridd att det är många som inte ens känner till bränderna. Men det är klart att folk blir påminda om fjolårets brand, säger Magnus Sundholm.

Ödesdygn

Sent på tisdagskvällen svensk tid hade bränderna dock spridit sig ytterligare.

– Det blåser förjävligt just nu och är knastertorrt. Även om man släcker på ett ställa så flammar det upp igen på ett annat, säger Magnus Sundholm.

Han tror att dygnet som ligger framför oss är något av ett ”ödesdygn” för de boende i området.

– Man tror att de kommer att lägga sig till i morgon. Men brandmännen har det nog tufft nu.

Tipsa |
Aftonbladet