Tvingas stänga världsberömda turiststranden – i flera månader

Uppdaterad 2018-04-05 | Publicerad 2018-02-15

Korallrevet vid Maya bay har skadats av alla turistbåtar.

Tusentals turister besöker Maya bay på Phi phi-öarna i Thailand varje dag.
Men nu tvingas myndigheterna stänga den populära stranden i flera månader, rapporterar The Guardian.
– En idealisk lösning vore en permanent nedstängning, säger marinbiologen Thon Thamrongnawasawat till resesajten Traveller.

Men nu tvingas myndigheterna stänga den populära stranden i flera månader, rapporterar The Guardian.

– En idealisk lösning vore en permanent nedstängning, säger marinbiologen Thon Thamrongnawasawat till resesajten Traveller.

Har du inte varit på Maya bay på Phi phi-öarna i Thailand så har du säkert sett den upphaussade filmen "The Beach” från 2000 med Leonardo DiCaprio i spetsen.

Eller så har du någon gång drömt om att åka dit.

Har du till och med bokat biljetter och planerat in ett besök på den populära stranden någon gång mellan juni och september i år kommer här ett besked som skakar om.

Myndigheterna tvingas nämligen stänga stranden, som besöks av 5 000 turister varje dag, under den perioden.

Korallrevet skadat

Anledningen är att decennier av turistbesök, främst med båt från Krabi och Phuket, har skadat korallrevet – och nu ska det få återhämta sig.

Stängningen äger rum just då för att det då är lågsäsong.

Flera liknande åtgärder har tidigare gjorts på andra stränder och öar i Thailand, men det är första gången Maya bay stängs, skriver The Guardian.

– Tillfälliga stängningar kan i viss utsträckning bidra, men en idealisk lösning vore en permanent nedstängning, vilket inte är möjligt på grund av vårt beroende av turistintäkter, säger Thon Thamrongnawasawat, marinbiolog på Kasetsart University, till resesajten Traveller.

”Turister är okunniga”

Jean-Luc Solandt är specialist på marint skyddade områden. För The Independent berättar han att turister gör mer skada än de flesta anar.

– Det har bevisats att produkter som solkräm kan glida av kroppen och döda koraller, säger han.

– Turister är både okunniga om den skada de kan uträtta genom att nudda koraller och ta tag i dem, och tenderar att vara mer okunniga än erfarna dykare, säger han.

Följ ämnen i artikeln