”IS blir galna när de möter kvinnor på slagfältet”

Uppdaterad 2016-04-20 | Publicerad 2016-04-17

Hon är terrorgruppen IS värsta fiende.

Nasrin Abdullah, 37, leder kvinnomilisen som strider mot jihadisterna i Syrien.

– IS är en dödsmaskin. Men de är livrädda för att möta oss kvinnor på fältet. När de ser oss blir de galna, säger hon till Aftonbladet.

Vid en första anblick är det inte mycket som tyder på att Nasrin Abdullah, 37, skulle kunna sätta skräck i terrorgruppen IS. Kroppsspråket, klädseln – hela hennes framtoning – är enkel och anspråkslös.

Det är först när intervjun börjar som jag upptäcker det.

Sättet att analysera fiendens styrkor och svagheter. Allvaret bakom leendet. Blicken som tycks tränga igenom allt.

Nasrin Abdullah är överbefälhavare för YPJ, den kvinnliga milisen i den kurdiska självstyrande delen av Syrien som kallas Rojava. Under sig har hon tiotusen beväpnade kvinnor.

Det är alltifrån unga studenter till hemmafruar, som lämnat maken och barnen för att bege sig till fronten.

På pappret befinner sig halva världen i krig mot IS. I verkligheten begränsar sig insatserna oftast till flygbombningar. Utan fotsoldater på marken kan IS inte krossas.

Förändrades av kriget

Det vet USA och Frankrike. Och det vet Nasrin Abdullah.

När Aftonbladet möter henne har hon tillfälligt lämnat fronten för ett blixtbesök i Europa. På många håll tas hon emot som en rockstjärna. Men säkerheten runt henne är hög.

– Jag är här för att få stöd av Europas politiker och att skapa opinion om det som händer i Rojava. Och reaktionerna har varit väldigt bra, säger hon.

Just nu pågår fredssamtal om Syrien i Genève. Men kurderna är liksom IS och Nusrafronten inte inbjudna. Något som upprör Nasrin Abdullah.

– Att vi inte får delta betyder att striderna kommer att fortsätta och att en lösning inte kan uppnås.

Vad är skälet till att ni inte får vara med?

– Länder som Saudiarabien, Qatar och Turkiet förhindrar det.

För fem år sedan var Nasrin Abdullah en ung journalist i hemstaden al-Malikiyah i Syrien. Kriget förändrade hennes liv. Efter det blodiga slaget om staden Kobane hösten 2014 blev hon en annan människa.

– IS använde alla möjliga medel mot oss i Kobane. De hade redan tagit Mosul och Sinjar och ville ta Kobane för att sedan kunna fortsätta fram till Medelhavet. Det var deras strategiska plan.

Många döda vänner

Kobane blev en vändpunkt i kriget mot IS, enligt Nasrin Abdullah. Terrorgruppens eget Stalingrad eller Waterloo.

– Striderna var så intensiva och tunga att IS till slut kom fram till att om inte Kobane faller så faller vi. Men samma motto gällde för oss också: om Kobane skulle falla så skulle också vi falla. Vi hade minimala möjligheter när det gäller vapen och militär logistik. Men vi hade viljan. Den gjorde att vi kunde segra i Kobane. Och segern där gjorde att vi kunde hoppas på seger i hela Rojava.

Går det att beskriva hur det är att delta i så blodiga strider?

– Vi kämpar för mänskliga rättigheter och mänskliga värderingar. Det är min drivkraft. Annars skulle jag aldrig ha klarat av det.

Framgångarna på slagfältet har varit många. YPJ har, tillsammans med den manliga milisen YPG, tagit tillbaka stad efter stad från IS. Men priset har varit högt. Nasrin Abdullah har förlorat många vänner och också en bror.

”Övertag som kvinna”

Kobane är i dag befriat, men det är en stad i ruiner.

– Det är väldigt svårt se hela den civilisation, de hus och kvarter som dina vänner byggt upp med stor möda, förstöras. Men det tyngsta är att se kamrater som varit beredda att offra livet för mig dö framför mina ögon.

När man ser bilder på dig och dina kvinnliga kamrater från fronten så verkar ni ofta le.

– En människa som ser friheten som kärlek och har en vilja att offra sig för den kärleken kommer alltid att göra det.

Som kvinna har hon ett psykologiskt övertag över IS, anser hon.

– För IS är kvinnan en tjänare och ett objekt. När de ser att de möts av kvinnor så accepterar de inte detta. De blir helt galna. Vi hörde dem tala i walkietalkies och förstod att det skrämde dem, säger hon.

”En dödsmaskin”

– IS är en dödsmaskin. En grupp döda män som vill bli martyrer och komma till paradiset. Där väntar 72 oskulder, frukt och all skönhet. Men enligt IS regler kommer den som dödas av en kvinna inte komma till paradiset. När kriget pågick insåg de att denna regel inte var tillräcklig. Då införde de en ny lag. Om en IS-krigare dödas av en kvinna får han inte bli begravd utan bränns direkt på marken. Det är mot denna mentalitet vi strider.

IS syn på kvinnor gör Nasrin Abdullah än mer motiverad att strida.

– Vår kamp är inte bara militär. Vi vill skapa ett bättre samhälle efter kriget. Ett samhälle där män och kvinnor är jämställda. IS är kvinnans fiende.

Utlänningarna grymmare

Många av jihadisterna kommer från Sverige, Frankrike, Belgien och andra europeiska länder. Utlänningarna har högre befattningar och är grymmare än de lokala krigarna, enligt Nasrin Abdullah.

– Jag har själv sett det. När kriget blir intensivt så är det utlänningarna som strider. De har en enorm vilja och bär ofta på självmordsbälten. För IS är det viktigt att behålla utlänningarna. De behövs i propagandasyfte och de behövs för att IS vill ta sig vidare till Europa och riva ner civilisationen där.

Hur märker ni att de vill till Europa?

– Vi ser tecken på fältet. När vi befriade staden Tel Abiat (reds.anm. syrisk gränsstad som intogs från IS i juni 2015) såg vi att de hade skrivit en stor text vid en portal där det stod: "vi strider här, men våra ögon är på Andalusien". Alltså det före detta islamiska riket i Spanien.

Vad innebär deras hat mot kvinnor om någon av dina soldater blir tillfångatagen?

– De vill hämnas för allt vi har gjort mot dem. I de fall där det har hänt har kvinnorna tyvärr blivit dödade på ett brutalt sätt.

Längtar till fronten

Kritiker talar om att det kurdiska självstyret riskerar att leda till ytterligare splittring i Syrien. Nasrin Abdullah talar hellre om frihet och demokrati.

– Vi vill inte att Syrien ska delas. Vårt projekt kan bli ett föredöme för hela Syrien, en plats där många grupper lever sida vid sida och alla har lika rättigheter.

Du kommer direkt från fronten. Hur går striderna just nu?

– Vi har accepterat vapenvilan som USA och Ryssland har drivit igenom, men trots det har striderna mot oss och offensiven mot oss fortsatt. Framför allt mot våra försvarslinjer, där striderna är intensiva.

När tror du att IS huvudstad Raqqa faller?

– Om Raqqa befrias, men vi ändå inte kan bilda ett demokratiskt Syrien, så har inget vunnits. Först om vi kan enas om att skapa ett jämlikt och jämställt Syrien så kan IS besegras.

Om några dagar ska Nasrin Abdullah återvända till fronten. När jag frågar hur det känns spricker hon upp i ett leende.

– Att få återvända till mitt hemland gläder mig. Oavsett vad som händer med mig är jag bara glad för det.