Swedbanks sajt attackerad – nere igen

Publicerad 2016-10-25

Har pågått hela eftermiddagen

Swedbanks hemsida har stått under full attack under tisdagseftermiddagen och sajten har legat nere i omgångar.

I nuläget finns ingen prognos för när det kan vara över.

– Det går lite upp och ner om man uttrycker sig så, säger bankens pressansvarige Claes Warrén.

I stället för den vanliga startsidan på swedbank.se möts kunder av ett felmeddelande. Första gången det hände var strax före klockan 14. Sedan hände det igen strax efter klockan 16 och då låg sidan nere i nästan två timmar innan den kom upp igen.

– Vi blir utsatta för överbelastningsattacker och det har varit lite si och så även där emellan, säger Claes Warrén, pressansvarig på Swedbank.

– Om det är en eller flera attacker törs jag inte uttala mig om, men det har pågått kontinuerligt mer eller mindre sedan klockan 13.30.

Satt in extra resurser

Kunder kommer fortfarande åt en fungerande internetbank om man går via en direktlänk (se här). Banken har satt in extra resurser för att lösa problemen i form av mjukvara, hårdvara och personal.

– Jag törs inte komma med någon prognos, men vi hoppas att det är löst så fort som möjligt, säger Claes Warrén.

Vem som ligger bakom attackerna är okänt. Swedbank ska inte ha mottagit några specifika hot eller meddelanden. Det senaste året har svenska banker drabbats av överlastningsattacker vid flera tillfällen.

– Våra motmedel blir bättre och bättre, men de där ute blir bättre också. Nu var det i alla fall längesen vi hade någon riktigt långvarig attack, säger Warrén.

MSB ser inga andra störningar

Även Nordeas sajt fungerade lite sämre vid lunchtid på tisdagen.

– Det stämmer att systemet var lite långsamt här en stund, men allt fungerar nu, säger bankens pressansvarige Petter Larsson, som dock inte ser några kopplingar till det som hänt hos Swedbank:

– Jag tror inte att det finns något samband.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har bara noterat attackerna hos Swedbank. I övrigt ska det inte finnas några indikationer på större störningar.