Barack Obama: Vi förbereder oss på det värsta

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2016-10-06

Nu närmar sig den dödliga orkanen Matthew Florida

Husen barrikaderas, butikerna töms på varor, skolorna stängs och de som kan uppmanas att fly – nu.

Florida och USA:s östkust håller andan i väntan på den dödliga orkanen Matthew.

– Vi hoppas på det bästa, men vi förbereder oss på det värsta, säger president Barack Obama.

Tusentals amerikaner flydde under onsdagen längre och högre upp inåt land – allt medan orkanen Matthew dundrade fram genom Karibien.

Ovädret beskrivs som ett av de värsta och kraftigaste på tio år, med vindar på upp till 230 kilometer i timmen, kraftiga regn och översvämningar.

25 döda hittills

Minst 25 människor har enligt Reuters redan dött i ovädret, varav minst 21 på Haiti där den orsakat stor förödelse. Röda korset uppgav sent på onsdagskvällen att människor på Haiti är i ”trängande behov av hjälp”, efter att Matthew översvämmat städer och byar och tvingat minst 10 000 att söka sig till skyddsrum samtidigt som sjukhus fylls av människor.

Där har man nu ställt in det planerade presidentvalet.

Fyra personer har mist livet i Dominikanska republiken, enligt landets regering. I Baracoa på östra Kuba har dussintals hem förstörts, uppger BBC.

Obama: ”Alla måste vara uppmärksamma”

Och nu närmar sig orkanen, som på uppmärksammade satelitbilder ser ut som en leende dödskalle, USA:s östkust. Nära två miljoner människor har uppmanats eller ska evakueras det kommande dygnet.

I South Carolina stod bilarna tätt packade i köer på Interstate 26, huvudvägen ut från Charleston, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bensin är hårdvaluta – åtminstone ett halvt dussin bensinmackar längs kusten har redan slut och till de som fortfarande har ringlar köerna långa.

Att president Obama under dagen gick ut och varnade för det allvarliga läget gjorde inte saken bättre – tvärtom, de som tvivlade blev uppmanade att evakuerade om de blev tillsagda att göra det, skriver NBC News.

– Om du får en evakueringsorder, kom ihåg att du alltid kan bygga nytt, du kan alltid reparera egendom, men du kan inte återställa ett liv om det försvinner, sa Obama.

Undantagstillstånd utlyst

Under dagen har han informerats om orkanens framfart och följer nu själv hela tiden utvecklingen.

– Jag vill understryka för allmänheten att det här är ett allvarligt oväder, sa presidenten.

Hem kan byggas upp igen, men – som han uttryckte det – "du kan inte få tillbaka liv som gått förlorade".

Myndigheterna i Florida, Georgia och South och North Carolina har redan utlyst undantagstillstånd.

I många butiker är varorna slut – folk har hamstrat för att kunna överleva det värsta om det behövs.

Hela Atlantkusten hotad

Floridas guvernör, Rick Scott, sa att ”effekterna kommer att bli förödande” och att delstaten står inför sin största evakuering någonsin eftersom hela Floridas Atlantkust är hotad.

Enligt prognoserna ska orkanen nå Florida under natten mot fredag, amerikansk tid.

Hur kraftig orkanen då är och hur nära den kommer är meteorologerna fortfarande osäkra på, men i nuläget vågar ingen chansa.

Nu kan Florida och resten av östkusten bara vänta och vara beredda.

ANNONS