Hotet från resistenta bakterier växer

Uppdaterad 2015-10-29 | Publicerad 2014-06-10

Hotet från multiresistenta bakterier fortsätter att öka.

Folkhälsomyndigheten presenterar i dag en ny rapport som visar att insatserna för att bromsa spridningen inte verkar fungera.

Antalet fall av ESBL-bakterien har fyrdubblats på sex år.

Folkhälsomyndigheten presenterar under tisdagen en ny rapport som visar att resistenta bakterier som MRSA, ESBL och VRE fortsätter att öka i Sverige – de sprids på svenska sjukhus och i samhället, skriver myndigheten.

Svenska Dagbladet har tagit del av rapporten och skriver att bland annat har ökningen av ESBL fyrdubblats sedan 2007 – förra året rapporterades 8 132 fall in.

För sjukhussjukan – MRSA – ligger ökningen av positiva testsvar på 17 procent för 2013.

Flera utbrott i landet

Och trenden de första fyra månaderna i år visar på en fortsatt stigande kurva, skriver SvD.

– Det görs mycket bra runtom i svensk sjukvård och jämfört med många andra länder har vi ett mycket bättre läge, men trenden talar emot oss. Det är väldigt osannolikt att vi skulle kunna minska antalet fall. I stället behöver vi jobba ännu mer målinriktat på flera olika plan för att bromsa utvecklingen, säger Olov Aspevall, överläkare på myndigheten till SvD.

Det senaste året har det också, trots tillstramade hygienrutiner, varit flera utbrott runtom i landet. Neonatalavdelningarna är bland de värst drabbade med ett 20-tal utbrott, skriver TT.

Nyligen rapporterades det om att 20 svenskar smittats av MRSA genom danska grisar. Utbrottet kostade fyra människor livet i Danmark. Inför EU-valet debatterades också köttfrågan av politikerna och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) krävde importförbud av danskt griskött.

Så kan vi bidra

DN Debatt i dag skriver Sten-Olof Dimander, doktor i veterinärmedicin, och Björn Olsen, professor vid instutionen för medicinska vetenskaper och infektionssjukdomar vid Uppsala universitet att Sveriges val av importkött avgör hur vi står upp mot hotet från de resistenta bakterierna, ett hot som världshälsoorganisationen WHO kallar ett större hot mot folkhälsan än aids-krisen på 80-talet.

Debattörerna skriver i Dagens Nyheter att vi som konsumenter kan bidra genom att välja kött från länder som har en ansvarsfull antibiotikaanvändning.

Följ ämnen i artikeln