Toppmötet är bara en del i Putins spel

Ingenting tyder på att Putins maktdemonstrationer är över.

Uppgörelsen i Minsk är ingen garanti för att det blir fred i Ukraina.

Tvärtom pekar erfarenheterna från den förra vapenvilan på att striderna snart är igång igen.

Putins mål är inte fred utan att stoppa Ukraina från att hamna i västlägret.

Följ ämnen
Nato
Ukraina

Mycket talar för att samtalen i Minsk bara är en del i ett spel som Rysslands president bedriver.

Ett spel som går ut på att stoppa forna Sovjetrepubliker från att bli medlemmar av EU och Nato. Med slutmålet att återupprätta Rysslands ställning som en militär stormakt.

Kriget som pågår i östra Ukraina är inget vanligt krig. För ett år sedan levde människorna i området i harmoni och frihet. Ryss- och ukrainsktalande kom bra överens. Ingen hade några krav på självständighet.
Hela konflikten är framtvingad av Ryssland som efter övertagande av Krim ville fortsätta straffa och destabilisera Ukraina.

Ryssland skickar in tunga vapen i Ukraina och trupper i Ukraina kallas "frivilliga". Kriget skruvas av och på som en vattenkran. Vissa dagar är det lugnt. När Ryssland känner behov av att visa musklerna så regnar granaterna över städer under den ukrainska regeringens kontroll.

Målet för Putin är egentligen inte att de ryssvänliga separatisterna med hans hjälp ska vinna kriget. Målet är att skapa en situation i Ukraina där landet inte kan återuppbygga sin ekonomi utan istället tvingas lägga sina resurser på att försvara sina gränser.

Meningen sett med ryska ögon är att Ukrainas ledning till slut ska komma till insikt om att det är bäst att lägga ner planerna på medlemskap i EU och kanske i Nato och istället underkasta sig Rysslands vilja.
Därför har Putin egentligen inga skäl att se till att rebellerna följer ett avtal om vapenvila. Han vill fortsätta ha Ukraina som en frusen konflikt. En varning till andra forna Sovjetrepubliker om vad som händer ifall de försöker blicka västerut.

Dessa säkerhetspolitiska mål är för närvarande överordnade allt annat i Ryssland. Ett tecken på det är att försvarsbudgeten är intakt trots att Ryssland på grund av det havlerade oljepriset tvingats skära ner i andra sektorer.

Sanktionerna är mest som ett irriterande nålstick. Men även om de utökas kommer Putin inte att böja sig.

Inte heller president Obamas hot om att skicka amerikanska vapen till Ukraina lär få Kreml på andra tankar. Konflikten utspelar sig på Putins hemmaplan där han på kort varsel kan mobilisera större styrkor om så krävs. Han känner ingen rädsla för att förlora militärt.
Putin kan i princip göra som han vill eftersom varken EU eller USA är beredd att skicka några trupper till Ukraina.

Omvärlden är så upptagen med att få slut på dödandet i Ukraina att man nästan glömt bort att Ryssland redan annekterat en del av Ukraina, halvön Krim. Även om vapenvilan mot förmodan skulle hålla finns inga som helst tecken på att Putin är beredd att lämna tillbaka Krim.

Istället markerade den ryske presidenten sin maktställning genom att låta Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Francois Hollande och Ukrainas Porosjenko vänta i flera timmar innan han behagade dyka upp i Minsk för samtalen.

Ingenting tyder på att Putins maktdemonstrationer är över.

Följ ämnen i artikeln