Spaniens nya vänster når inte ända fram

Av: Olle Svenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Femton mandat till Podemos men gammelsocialisterna fortfarande störst i Andalusien

Pablo Iglesias
Foto: GETTY
Pablo Iglesias

Den spanska vänsterrörelsen Podemos (vi kan) fick en halv miljon röster och femton mandat när Andalusien, landets största region, höll val i söndags.

Ciudadanos, ett annat nytt parti, som representerar den i Europa utplånade socialliberalismen, bröt igenom med nio mandat.

Ändå, allt förblev vid det gamla. Socialisterna, PSOE, kommer att fortsätta styra den spanska södern. I det historietyngda Andalusien sätter också den moderna historien mäktiga avtryck. Det var i södern, i Sevilla, som kretsen kring Felipe Gonzalez bildade det socialistparti som byggde demokrati på ruinerna av Franco-diktaturen. Under snart fyra decennier har makten cementerats I Andalusien medan demokratin urholkats.

Under nitton år härskade en av Gonzalez närmaste förtrogna, Manuel Chavez. Han är nu inblandad i en rättsskandal som mäts till miljardbelopp. Arbetslöshetskassor har förskingrats, EU:s måttlösa pengaström har omvandlats till partistöd och mutor. Chavez har öst in offentliga medel i sina bröders och sina barns företag. Klientelismen har götts; fattiga lantarbetare har fått partibidrag mot löfte av rösta rätt.

Ledningen för PSOE i Andalusien är som en karikatyr av det Podemos kallar ”la Casta”, Kasten, den korrupta makteliten. Samtidigt förblir Andalusien en av de två fattigaste regionerna i Spanien. Arbetslösheten bland unga är över 60 procent.

Ändå, i söndags befäste socialisterna sin politiska makt och partiets regionala ledare Susana Diaz, ett år gammal när Franco drog sin sista eländiga suck, kommer att styra över Andalusiens åtta miljoner. Diaz visade att hon kunde besegra Podemos och smula sönder högern, Spaniens regeringsparti. Susana Diaz, kraftfull och en folktalare som låter ana Felipe Gonzalez storhetstid, väntas bli ny partiledare för PSOE, som i ett par decennier styrts av en rad blekt likgiltiga män.

Podemos sörjer sin seger och den Förenade vänstern, som fick stöd från grekiska Syriza, plågas av sitt förkrossande nederlag. Jag lyssnade till Teresa Rodriquez, Podemos ledare i Andalusien. Hon sa: Vi får inte bli alltför euforiska.

Det lät övertygande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN