Polisen: Alla är döda

Besättningen från Herculesplanet är hittade

Uppdaterad 2019-11-20 | Publicerad 2012-03-17

NIKKALUOUKTA På polisens presskonferens kom beskedet - alla fem ombord på Herculesplanet är döda.

Planet ska ha kraschat mot bergskammen, exploderat och utlöst en lavin i området.

– Det är där vi har gjort fynden av kroppsdelar, säger Börje Öhman vid polisen.

Polisen höll presskonferens i Nikkaluokta.

Herculesplanet har exploderat vid kraschen mot bergväggen och utlöst en lavin, uppger polisen vid en presskonferens i Nikkaloukta.

– Som haverikommissionen säger är det sannolikt att planet exploderat, och det finns inte så mycket kvar av det. Det har utlöst en lavin i området och det är där vi har gjort fynden av kroppsdelar, våra hundar har markerat. Det är ingen tvekan att det är rätt flygplan, vi har hittat färdplanen, säger informationschef Börje Öhman.

Kropparna förs till Kiruna

Polisen meddelade beslutet att avbryta räddningsarbetet vid en
presskonferens klockan i Nikkaloukta klockan 19 och drar slutsatsen att alla fem ombord har omkommit i olyckan.
– Kropparna ska transporteras från fjället av svensk polis under kvällen. Vi gör bedömningen att samtliga fem har omkommit, säger Öhman.

Polisen kommer nu att identifiera kropparna, det kommer att ske med hjälp av dna-metoden. Dna från anhörig i Norge kommer att användas i identifieringen som sker i samarbete med rättsmedicinalverket i Umeå.

– Det är med stor sorg som vi har tagit mot beskedet att fem av våra kollegor har omkommit. Våra tankar går till de anhöriga, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen.

Sökarbetet fortsätter

Räddningsarbetarna kommer att fortsätta leta efter vrakdelar i området.

– Än så länge har vi hittat ett stort antal vrakdelar, jag har ingen uppfattning om det exakta antalet, säger Börje Öhman.

Presskonferensen i Nikkaloukta avslutades med en tyst minut för de döda officerarna.

Sverige och Norges statsministrar uttryckte i går sitt medlidande till besättningsmännens anhöriga.

– Å den svenska regeringens vägnar vill jag framföra vårt djupa deltagande med anledning av den tragiska händelsen vid Kebnekaise, skriver Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

– Det är med djup sorg jag har mottagit det slutgiltiga beskedet om att de fem officerarna är bekräftat omkomna i flygolyckan i Sverige. Mina tankar går till de anhöriga och kollegorna i försvaret, säger Jens Stoltenberg.

Följ ämnen i artikeln