410 000 kronor - eller 69 miljoner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-08

Så mycket kostar den dyraste villan i din kommun

RAGUNDAS DYRASTE HUS: 410 000 KR Christina Nisseby och Ove Jonsson köpte Ragundas dyraste villa - och fick oerhört mycket hus för pengarna. De och döttrarna Rebecka, 11, och Anna, 10, föredrar livskvalitén i lilla billiga Ragunda framför svindyra storstan.

Ove Jonsson och Christina Nisseby köpte Ragundas dyraste villa. Pris: 410 000 kronor.

Salvatore Grimaldi köpte Stockholms - och Sveriges - dyraste villa. Pris: 69 860 000 kronor.

Här avslöjas hisnande prisskillnader i ojämlika villa-Sverige.

DYRAST I STOCKHOLM: 69,8 MILJONER Cykelkungen Salvatore Grimaldi köpte den här villan i Diplomatstaden och säljer sin Djurgårdsvilla för 50 miljoner. Han började som verkstadsarbetare på Volvo, och är numera god för 1,8 miljarder. Kallas "cykelkungen" efter att ha köpt Monark Stiga samt investerat i Bianchi och Peugeot.

Aftonbladet har sållat fram senaste årets dyraste villor, kommun för kommun. Kan vägleda dig som funderar på att lämna storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, köpa en bra och billig villa på trivsam ort - och få pengar över. En klar bostadstrend i dag.

Vi har med stora och medelstora kommuner, en del kända "gräddhyllor" och även några småorter. Bara för att se vad du kan få för pengarna. Exempelvis i lilla jämtländska idyllen Ragunda med 6 148 invånare och fjolårets största folkminskning i Sverige.

- Vårt hus i Hammarstrand vid Indalsälven, med bastu och allt, är på nästan 200 kvadratmeter och ligger härligt nära slalombacken och fiskevattnet, säger sågverksarbetaren Ove Jonsson.

- Christina och jag är Ragundabor och vill ha livskvalitet. Så vi byter nog inte med stockholmarna som är välkomna hit i stället! Visst är huset dyrt, med Ragundamått. Men vi kunde faktiskt pruta"

860 kvadrat - mitt i stan

Företagsledaren Salvatore Grimaldis förvärv i Diplomatstaden mitt i Stockholm är värstingen. Ett innerstadspalats på 860 kvadratmeter. Kostar 81 232 kronor per kvadratmeter - mot 2 100 i Ragunda.

Enligt Dagens Industri säljer Grimaldi just nu sitt gamla hus, Villa Ekarne på Djurgården (Stikkan Andersons forna bostad) för 50 miljoner. Grimaldi köpte för 20 miljoner år 1997. Hyfsad värdeökning.

Intressant:

Danderyd utanför Stockholm är Sveriges genomsnittligt dyraste villakommun. Här fann vi sex hus köpta för mellan 11,7 och 24 miljoner.

Stor-Stockholm spelar i en prismässigt egen villadivision. I billigaste kommunen, Botkyrka, såldes det dyraste huset för 3 825 000 kronor.

Dyraste skånska huset, 8,5 miljoner, finns i eftersökta Höllviken i Vellinge kommun.

Prisvärt i Norrland

Småland verkar prisvärt. Högst: 2,1 miljoner i exempelvis Västervik.

Göteborg och Malmö är jämspelta. Högsta priser på 7 respektive 7,8 miljoner.

Södra Norrland verkar vara bra alternativ. Rätt nära Stockholm, ändå låga priser. Liksom faktiskt en stor del av Mälarregionen.

Lennart Arnstad, Bostäder

Följ ämnen i artikeln