Försökte fylla gasolflaska – då small det

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-16

Köpte två kubikmeter gas - skärvor av sprängd gasolflaska hittades på platsen

Två lettiska män, en 49-årig man och hans 24-årige son, skadades i går efter en sprängningsolycka på en gaspumpstation vid Kruthusgatan i Göteborg.

Polisen utreder olyckan som dock tycks bero på felaktig och otillåten hantering.

– Vi tänkte fylla på en gasbehållare till ett mobilt kök, berättar de i förhör med polisen.

Fordonsgas vd Bo Ramberg befann sig på platsen i går och gick igenom förödelsen tillsammans med poliens tekniker.

– Vi hittade inga skador eller läckage på själva pumputrustningen och vi såg också att plåtarna på pumpen hade vikts inåt, inte utåt.

Spängning utanför

Det födde misstanken att något sprängts utanför pumpen, inte inuti.

– Vi hittade också 6-7 stålskärvor som såg ut att komma från en gasoltub, och det gick upp för oss att man möjligen försökt fylla på den, säger Ramberg.

Problemet är att fordonsgasen pumpas ut med 200 bars tryck, många gånger mer än vad en gasolflaska klarar.

– Det finns inte en chans att en gasolflaska klarar det. Samtidigt ser vi i betalningssystemet att någon försökt köpa gas 20.08 men misslyckats. Fyra minuter senare lyckades någon köpa två kubikmeter gas och det var då det small.

För att ha kunna fylla en gasolflaska måste man ha använt någon slags adapterutrustning. Munstyckena passar inte på långa vägar.

Tidigare olycka

Bo Ramberg understryker att polisens undersökning inte är slutförd, men är mån om att föra ut budskapet att inget tyder på att det varit något fel på pumpen. Han har aldrig hört talas om någon liknande händelse i Sverige.

– Men för 7-8 år sedan var det en olycka i Tyskland, och efter det införde hela gasbranschen en varningsdekal som klart och tydligt talar om att detta är fordonsgas och att trycket 200 bar. Texten är översatt till en rad olika språk, säger Ramberg.

Tillståndet för de två skadade är enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset stabilt, men sonen miste ena underbenet och pappan tvingades amputera ett finger.