Pensionärerna i fokus för Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-24

Statsministern försökte lugna landets irriterade pensionärer

Sänkt skatt för landets pensionärer.

Så kan ett av regeringens vallöften låta i höst.

– Jag är beredd att sänka skatten både en tredje och en fjärde gång, sa statsminister Fredrik Reinfeldt i valårets första duell med oppositionsledare Mona Sahlin.

Sjukförsäkring, skatter och pensioner. Det var huvudämnena när statsminister Fredrik Reinfeldt mötte oppositionsledare Mona Sahlin i en direktsänd debatt i SVT:s ”Agenda”.

Mest konkreta besked till väljarna kom i frågan om pensionerna. Landets 1,7 miljoner pensionärer är en växande väljargrupp och dessutom en ilsken sådan. Bland pensionärsorganisationerna är irritationen stor över att regeringens jobbskatteavdrag inte har kommit pensionärerna till del. Ilskan har vuxit ytterligare i år då den så kallade bromsen i pensionssystemet slagit till. Trots att regeringen två år i rad har sänkt pensionärernas skatt är det många som på grund av finanskrisen nu får se sin inkomst krympa.

Reinfeldts lovade...eller?

Mona Sahlin upprepade i kväll de rödgrönas löfte till landets pensionärer: Med henne som statsminister blir målet att löntagare och pensionärer ska beskattas lika. Fredrik Reinfeldt, som tidigare prioriterat sänkt skatt för de som jobbar, ville inte verka sämre.

– Jag är beredd att sänka skatten både en tredje och en fjärde gång för pensionärerna, sa Reinfeldt.

Efter debattens slut utvecklade han sitt uttalande.

– Jag tycker det är viktigt att gå vidare med det. Vi har visat i regeringsställning att det går att genomföra.

Är det ett vallöfte?

– Vi får återkomma till det i vårt valmanifest.

Går sänkt pensionärsskatt före sänkt skatt för de som jobbar?

– Jag tycker nog att det kan rymmas sida vid sida.

Mona Sahlin gav däremot inte mycket för Reinfeldts halva löfte till pensionärerna.

– Vi får väl se vad han faktiskt gör. Den stora skillnaden är att vi tycker att principen bakom jobbskatteavdraget är helt fel, där man skattar lön och pension så olika. Och det hörde jag ingenting om att han vill förändra, sa Sahlin efter debattens slut.