De rödgröna: Det ska bli lättare att producera sin egen el

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-23

Det ska bli lättare att producera sin egen el.

Om de rödgröna vinner valet, ska man kunna kvitta överskottet mot den egna räkningen.

– Det har inneburit en revolution i Tyskland och Spanien, säger Maria Wetterstrand.

När de rödgröna partiledarna i dag kom till Norrköping hade de med sig ett klimatutspel i bagaget. Bland annat inför de ett ROT-avdrag för att rusta upp och energieffektivsera skollokaler.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ser positivt på förslaget.

– Arbetsmiljön i skolan är på många håll kraftigt eftersatt. Den är en förutsättning för att uppnå en god kvalitet i undervisningen för eleverna och rimliga arbetsvillkor för lärarna, skriver hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Nettomätning

Men de rödgröna hade också med sig ett löfte till landets alla småskaliga elproducenter: om de vinner valet ska man kunna kvitta den överskottsel man producerat mot den man köper när den egna elproduktionen är låg, så kallad nettomätning.

– Nettomätningar är ingen liten sak. Det har inneburit en revolution i Tyskland och Spanien. Väldigt många nya energiproducenter har kommit till där, säger Maria Wetterstrand.

– Ett antal småföretag står i startgroparna för att sätta igång tillverkningen av småskalig eltillverkning som vind- och solenergi, säger Peter Eriksson.

Fyra punkter

Utspelen är en del av ett klimatutspel i fyra punkter:

En ny start för Klimatinvesteringsprogrammet (KLIMP). De rödgröna avsätter 600 miljoner 2011 och 2012 för att kommuner, företag och andra aktörer ska kunna satsa på klimatvänlig teknik.

Små elproducenter ska kunna kvitta sin överskottsel mot inköpt el när den egna produktionen är låg, nettomätning.

En ny nationell biogasstrategi, med bl a 30 miljoner till stöd för fler biogaspumpar och 50 miljoner i bidrag till bilägare som vill konvertera sina bilar till biogasbilar.

Ett klimatsmart ROT-avdrag för villor, flerfamiljshus och skolor. Totalt omfattar stödet 4 miljarder kronor under 2011 och 2012. ROT-stödet förutsätter att renoveringen leder till att energianvändningen minskar med 30 procent.

– Rot är en bra konstruktion, men den behöver utvidgas för att få ett bättre resultat när det gäller klimatinvesteringar, säger Lars Ohly.

Tonades ner

I Ekots partiledarutfrågning i morse sa Peter Eriksson att han kunde tänka sig en avveckling av ytterligare en kärnreaktor redan nästa mandatperiod. Där är de rödgröna ännu inte överens, Socialdemokraterna har ett kluvet förhållande till kärnkraften. Under pressträffen kom flera frågor om var de rödgröna egentligen står i frågan. Och nu tonades Peter Erikssons uttalanden ner:

– Vi är överens om att se till att det kommer att finnas ett elöverskott nästa mandatperiod. Och om det finns det, ska vi tillsammans ta ställning om det finns möjlighet att stänga ner ytterligare en reaktor – och vi i Miljöpartiet tror det, säger Maria Wetterstrand.

Delar uppfattningen

Och att MP har Vänsterpartiet med sig blev tydligt när Lars Ohly genast flikade in att han delade den uppfattningen.

Peter Eriksson var dock noga med att påpeka att man inte kommer att äventyra eltillgången.

– Vi vill inte komma tillbaka till den situation vi hade i vintras, säger han.

Följ ämnen i artikeln