Terrorvarningar nästan alltid tomma hot

Höjd beredskap och fler poliser ger känsla av trygghet men inget skydd mot terror

Ständigt dessa varningar om nya terrorhot.

Väldigt sällan för att inte säga aldrig resulterar hoten i terrordåd.

Senaste varningen om att al-Qaida tänker slå till i julhandeln i en serie samordnade attacker i Europa och USA följer det mönster som utvecklats sedan den 11 september.

Hoten skrämmer men är samtidigt så allmänna att de är omöjliga att skydda sig mot med mindre än att man låser in sig i sitt hem.

Den här gången kommer uppgifterna från förhör med tillfångatagna medlemmar av irakiska al-Qaida och har förts vidare av den irakiska regeringen vilket ger en känsla av ökad trovärdighet.

För drygt två månader sedan var det en misstänkt terrorist med tyskt medborgarskap som arresterats i Afghanistan som påstod att team av självmordsbombare var på väg till Europa för att utföra attacker mot järnvägsstationer och hotell liknande den som utfördes i Bombay 2008.

Sverige och en rad länder i Europa höjde hotnivån. Inget hände.

Tortyr

Till att börja med är uppgifter från misstänkta terrorister tillfångatagna i länder där tortyr är en rutinmässig förhörsmetod inte särskilt tillförlitliga. Amnesty pekar ut dagens Irak som en av de värsta syndarna på detta område.

Hoten kan också vara en del i en medveten psykologisk krigföring från al-Qaida och liknande grupper. Med förhoppningen att en lamslagen julhandel ska slå mot västvärldens ekonomier.

De senaste tio åren har myndigheterna i USA och Europa gått ut med ett stort antal terrorvarningar. Säkert i ärligt syfte att varna allmänheten och undvika en katastrof. Men förmodligen också för att inte i efterhand kunna hållas ansvariga om något skulle hända och de hållit inne med informationen.

Spektakulära

Facit av dessa varningar är att hoten nästan aldrig materialiserats. Jag kan faktiskt inte påminna mig ett enda tillfälle då en av dessa varningar resulterat i ett terrordåd som går att koppla ihop med varningen.

När terrordåd upptäckts i förväg och förhindrats handlar det om idogt och skickligt polisarbete där man infiltrerat närverk eller gått vidare på tips.

Polisen i Storbritannien har avvärjt ett antal allvarliga terrordåd på det sättet. Planerna att samtidigt spränga ett antal passagerarplan i luften med hjälp av explosiva vätskor 2006 är det mest spektakulära. Komplotten rullades upp med hjälp av avlyssning och långvarig övervakning av de misstänkta.

I Danmark stoppade polisen samma år en "terrorliga" från förorten Vollsmose i Odense med hjälp av en infiltratör. De hade redan tillverkat flytande sprängmedel.

Utan förvarning

I båda dessa fall dömdes några av de misstänkta till långvariga fängelsestraff.

När terrordåd väl inträffar går de mycket sällan att koppla till i förväg uttalade konkreta varningar. Terrorn slår oftast till blint och utan förvarning. Det är därför det är terror.

Precis som den svenske självmordsbombaren Taimour Abdulwahab. Säpo hade honom inte ens på sin radarskärm. Även för brittiska MI5 var han helt okänd.

Utan tvekan kommer nya terrordåd att inträffa. Men var, när och hur är omöjligt att förutse.

Att den allmänna beredskapen höjs efter en terrorattack och att fler poliser syns på gatorna skapar en känsla av trygghet. Men ska man som vanlig medborgare kunna skydda sig mot terror utan att sluta leva så får man lita till turen. Det går inte att skydda sig.