Målet: Mosa Maria

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-29

Moderaterna skrämmer med MP för att vinna skogslänen

ministerns skrämskott Alliansen vill locka osäkra väljare i glesbygden genom att övertyga dem om att deras livsstil hotas om Miljöpartiet tar plats i regeringen. Bland annat handlar det om bensinskatterna, som de rödgröna vill höja. ”Vi som bor på landet har en del speciella villkor, vi måste kunna ha bilar”, säger Anders Borg.

SÖDRA GRAVA. Stoppad vargjakt, höjd bensinskatt och Maria Wetterstrand som miljöminister.

Genom att skrämmas med Miljöpartiet tänker alliansen vinna skogslänen.

– Jag är inte vargspridaren i svensk politik, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Vid lägerelden med varsin kolbulle i pannan inleder statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg sin offensiv för att vinna väljarna i glesbygden.

Här bland fårägare och jägare i Värmland är de bland vänner. Samma morgon har en varg fällts i Mårbackatrakten, något som blivit möjligt tack vare att skyddsjakten decentraliserats av alliansregeringen.

Åkte runt i varglänen

Maria Wetterstrand tycker att alliansen har kapitulerat i miljöfrågan.

Under förra valrörelsen åkte Reinfeldt och Borg runt i varg­länen och lyssnade på berättelser om rivna får och dödade hundar. Sedan dess har regeringen utöver den utökade skyddsjakten även infört licensjakt på varg.

Nu är Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, för dagen jaktklädd, här för att varna för vad som händer om de rödgröna kommer till makten. Och måltavlan är Miljöpartiet.

– Det är ett parti som är väldigt koncentrerat till Södermalm och andra innerstadsområden. De har en väldigt begränsad förståelse för hur det är på landsbygden, säger Anders Borg.

Vill åt osäkra S-väljare

Men det är inte i första hand Miljöpartiets väljare som Moderaterna är ute efter. MP fick bara 3,8 procent av rösterna i Värmland och partiet går, med något undantag, genomgående sämre i glesbygdslänen än i städerna.

Alliansens strategi är att övertyga osäkra S-väljare i glesbygden om att deras livsstil är hotad om Miljöpartiet tar plats i regeringen.

– I alla sammanställningar som jag sett pekas Maria Wetterstrand ut som miljöminister och det är hon som tar hand om de här frågorna om de rödgröna vinner valet. Det kommer betyda oerhört mycket, säger Fredrik Reinfeldt.

”Vi har speciella villkor”

Bensinskatterna, som de rödgröna vill höja med 49 öre, är den andra frågan som ska vinna väljarna i Värmland och andra län med stora avstånd.

– Vi som bor på landet har en del speciella villkor, vi måste kunna ha bilar som vi kan åka med. Mina grannar jobbar med skogsbruk och jordbruk. Fungerar det inte för de näringarna kan landsbygden inte leva, säger Anders Borg.

Maria Wetterstrand är inte förvånad över att hennes parti är måltavla i glesbygdslänen.

Vill att vargarna ska leva

– Om man tycker att den viktigaste frågan i världen är att få bedriva vargjakt så är det klart att miljöpartiet inte är det parti man ska rösta på. Vi tänker inte jobba för att man ska få jaga varg, utan för att vargstammen ska ha rätt att leva i Sverige, säger hon.

Wetterstrand tycker att alliansen har kapitulerat i miljöfrågan.

”Beroende av bensin”

– De har alltså lovat att landsbygden ska slippa förnybara drivmedel. Vad är det för ett löfte? När vi vet att vi kommer drabbas av en oljeprischock om fem eller tio år. Då lovar de glesbygden att de fortfarande ska sitta fast i ett beroende av bensin och diesel.

Vargjakten den första på 45 år

När regeringen beslutade om licensjakt på varg mellan 2 januari och 15 februari 2010 var det 45 år sedan man senast, lagligt, fick skjuta varg i Sverige.

För att få delta i jakten måste jägarna registrera sig hos Naturvårdsverket som också beslutar hur många vargar som får skjutas i de sammanlagt fem län där vargjakt är tillåten.

Totalt gav Naturvårdsverket tillåtelse att skjuta 27 vargar i landet vilket motsvarar ungefär 10 procent av den svenska vargstammen.

Naturvårdsverkets uppdrag från riksdagen är att balansera vargstammen på max 210 individer samtidigt som 20 nya kullar ska födas årligen.

Vid årets jakt registrerade sig 12?000 jägare hos Naturvårdsverket och minst 22 av de utmätta vargarna sköts redan första dagen. Jakten fick stark kritik för dålig organisation och i Dalarna sköts till exempel två vargar mer än vad som var tillåtet.

Följ ämnen i artikeln