Hjärtsjuk föll ihop – nekades vård

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-29

Okänt personnummer – då fick 53-åringen ingen hjälp

”De sa åt mig att ringa ambulans” Marie Lagerström såg 53-åringen falla ihop på asfalten utanför vårdcentralen. När hon sprang dit för att få hjälp sa de åt henne att ringa ambulans. Men hon hade ingen telefon. ”Då sa de att jag skulle gå över till Pressbyrån och ringa”, säger hon.

Vårdpersonalen vägrade hjälpa den hjärtsjuke mannen som svimmade och fick krampattacker utanför vårdcentralen i Axelsberg i Stockholm.

Anledningen:

De förbipasserande kunde inte uppge hans personnummer.

Marie Lagerström var ute och gick med hunden i Axelsberg i södra Stockholm när hon såg den 53-årige mannen ramla ihop på asfalten. Han hade svåra krampattacker och var omöjlig att få kontakt med.

Hade ingen telefon

– Jag sprang omedelbart in på vårdcentralen som låg 20 meter bort för att hämta hjälp. Men när jag kom fram krävde han som satt i receptionen att jag skulle uppge mannens namn och personnummer, men det hade jag ju ingen aning om. Jag hade aldrig sett mannen förut, säger hon.

Marie Lagerström frågade flera ur personalen om hjälp, men ingen kunde ställa upp utan att få veta mannens personnummer först.

– De sa åt mig att ringa ambulans, men jag hade ingen telefon på mig. Då sa vårdpersonalen att jag skulle gå över till Pressbyrån och ringa. Jag blev så fruktansvärt arg och chockad. De verkade sakna all form av empati, säger hon.

Flera förbipasserande ringde sedan ambulansen som kom och hämtade 53-åringen. Han har tidigare haft omfattande hjärtproblem och är nu inlagd på Karolinska universitetssjukhuset. Pressjouren vill dock inte kommentera hans hälsotillstånd.

”Får inte gå till så här”

– Tänk om han hade dött på grund av vårdcentralens konstiga regler. Jag blir så fruktansvärt arg och upprörd. Så här får det inte gå till, säger Marie Lagerström.

Henry Säfström, chef för Axelsbergs vårdcentral, beklagar händelsen.

– Vi har sett över våra rutiner nu, det här ska inte hända igen. Naturligtvis ska vi rycka ut om någon blir sjuk eller skadas utanför våra lokaler. Det hela var ett missförstånd, säger han.