Ny flyktingkatastrof på Medelhavet – minst 40 döda

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-08-15

Minst 2 300 migranter uppges ha dött på Medelhavet i år.

Nu har nästa båtkatastrof inträffat.

"Minst 40 personer har dött", skriver den den italienska marinen på Twitter.

En ny räddningsoperation pågick under lördagen efter att ännu en båt hamnat i sjönöd utanför Libyens kust. Enligt den italienska marinen har fartyget Cigala Fulgosi räddat flera migranter, men minst 40 människor har dött.

Kvävdes i lastrummet

Till sist räddades 312 personer under lördagen, varav 45 kvinnor och 3 barn, enligt uppgifter från den italienska marinen.

De döda migranterna hittades nere i lastrummet på en överfull smugglarbåt, enligt den italienska tv-kanalen RaiNews24. De ska enligt uppgift ha kvävts till döds. Siffran är dock inte exakt.

– De räknar fortfarande dödsoffren, säger Italiens inrikesminister Angelino Alfano.

Tredje på åtta dagar

De senaste dagarna har två andra tragedier inträffat i samma havsområde. Den 5 augusti kapsejsade en fiskebåt med 200 migranter ombord, men det är okänt hur många som drunknade.

Den 11 augusti drunknade runt 60 personer när en överfull gummiflotte sprang läck, medan 54 personer hann bli räddade.

Tusentals döda

Enligt det internationella organisationen för migration, IOM, har minst 2 300 migranter döttMedelhavet i år. De uppger också att 1 000 migranter varje dag har räddats ur vattnet utanför Italien och Grekland denna sommar. Snart beräknas en kvarts miljon människor ha anlänt till Europa över Medelhavet i år.

Följ ämnen i artikeln