När barnen får cancer raseras ekonomin

Publicerad 2015-09-08

Tvillingmamman: "Man ska inte behöva teckna barnförsäkringar"

Båda tvillingarna fick cancer Lina Rahal, 32, är ensamstående trebarnsmamma. Båda hennes tvillingflickor fick cancer. Malene (t.v.) drabbades av leukemi 2012. Mary insjuknade i april 2015.

När ett barn får cancer försämras hushållsekonomin drastiskt.

Mammorna förlorat mest och effekten kvarstår i sex år.

– De ekonomiska konsekvenserna för cancerdrabbade familjer måste uppmärksammas, säger Emma Hovén, forskaren bakom studien.

I studien ingår 3 600 föräldrar till 1 899 barn under 18 år som diagnosticerats med cancer i Sverige 2004-2009. Data om föräldrarnas inkomster kommer från Statistiska centralbyrån och har jämförts mot ett matchat urval av föräldrar i befolkningen.

– Vi ser i en delstudie att mammors och pappors inkomster från arbete mycket ofta påverkas negativt av ett barns cancersjukdom och behandling. Det är mest uttalat när barnet får sin diagnos. Och minskningen är mest uttalad hos mammorna, säger Emma Hovén, forskare i kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet samt vid Uppsala universitet.

– I en så pass svår situation är detta något som ger en sådan onödig extra belastning.

Stor skillnad mellan könen

Att skillnaderna var stora mellan könen förvånade forskarna.

– Mammornas inkomster var betydligt lägre än tidigare i upp till sex år efter barnets diagnos. Mammorna förlorar både i inkomst och är utanför arbetsmarknaden. De slutar jobba till följd av barnets cancer.

Pappornas löneinkomst återgick till tidigare nivåer två till tre år efter barnets insjuknande.

Emma Hovén tilldelades nyligen 1,5 miljoner kronor av Barncancerfonden för att undersöka varifrån föräldrarna får sina inkomster när de står utanför arbetsmarknaden.

Lina Rahal, 32, är mamma till 5-åriga tvillingarna Marlene och Mary som insjuknade i leukemi efter varandra.

Båda tvillingarna fick cancer

När Marlene drabbades som 2-åring var Lina hemma på heltid i 1,5 år. Trots att hon fick maxersättningen från Försäkringskassan så försämrades inkomsten rejält. Tack vare privat barnförsäkring fick de 6 000 kronor i månaden från försäkringsbolaget det första året.

Behandlingstiderna vid barncancer är ofta mycket långa - för leukemi 2,5 år. Lina Rahal som är engagerad i Barncancerfonden vill nu se en höjning av ersättningen.

– jag tycker man ska ha högre ersättning för vård av allvarligt sjukt barn än vid vård av sjukt barn. Man ska inte behöva teckna privata försäkringar för att man ska vårda ett barn med cancer. Ensamstående föräldrar som ligger lågt i inkomst innan barnet blev sjukt är de som drabbas värst, säger Lina Rahal.

Ekonomin raseras

Hon vet familjer som fått ekonomin raserad, de som tvingast sälja huset eller flytta hem till sina egna föräldrar med barnen.

Lina Rahal är sedan förra året ensamstående med flickorna. Två månader efter att Mary insjuknade i april valde hon därför börja jobba halvtid. De båda föräldrarna turas nu om att ta hand om Mary.

– Jag vill gärna pröva att jobba, för jag vill inte hamna i det ekonomiska träsket igen. Men det kanske inte kommer att fungera. Mary kommer inte att kunna gå på dagis under minst 1,5 år, säger Lina Rahal.

Och hon vill kunna bo kvar i huset.

– Jag vill att barnen ska ha någon trygghet kvar efter allt de gått igenom.