Makedonien kan bygga ny mur mot flyktingarna

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

München. Här är bilderna som visar hur en ny krishärd blossat upp vid gränsen mellan Makedonien och Grekland.

Efter torsdagens gränskaos kan Makedonien bli nästa land att bygga en mur mot flyktingströmmen.

– Antingen soldater eller ett stängsel. Eller en kombination av de båda, säger Makedonens utrikesminister Nikola Poposki.

För bara några dagar sedan var Aftonbladet på plats vid gränsen mellan Grekland och Makedonien. Då var situationen förhållandevis lugn, men de senaste dagarna har pressen på gränsen ökat efter att så många som 7000 syriska flyktingar tagit sig in i Makedonien under en och samma dag, rapporterar The Telegraph.

Bilderna som kablas ut visar flyktingar som desperat försöker ta sig in i det lilla och relativt fattiga landet som en gång var en del av Jugoslavien.

”Behöver försvar”

Nu överväger Makedonien att bygga ett stängsel, efter ungersk förebild, längs gränsen mot Grekland.

I en intervju med den ungerska tidningen Figyelo säger Makedoniens utrikesminister att landet behöver "någon sorts fysiskt försvar" mot flyktingströmmen.

– Om vi menar allvar med det Europa ber oss att göra måste vi ha det. Antingen soldater eller ett stängsel - eller en kombination av de båda, säger Nikola Poposki.

Tysk kritik

Tysklands EU-minister Michael Roth är kritisk till planerna.

– Vi måste bygga ett Europa som försvarar friheten och garanterar säkerheten, men där det inte finns plats för varken stängsel eller murar, säger han enligt Figyelo.