”10 000 kan ha dött”

Publicerad 2015-04-28

Antalet bekräftade dödsoffer efter lördagens jordskalv i Nepal har stigit till över 4 000.

Nepals premiärminister fruktar att uppemot 10 000 kan ha omkommit.

UD har ännu inga uppgifter om att någon svensk skadats eller dött.

Över 7 000 människor har rapporterats skadade. Det finns fortfarande inga siffror på hur många som saknas, men premiärminister Sushil Koirala säger till Reuters att så många som 10 000 kan ha dött.

FN: 8 miljoner drabbade

FN uppger att uppemot åtta miljoner människor påverkas av katastrofen.

"Enligt våra första bedömningar, baserat på den senaste kartan över jordskalvets intensitet, har åtta miljoner människor i 39 distrikt påverkats, varav över två miljoner människor i de svårast drabbade distrikten", lyder ett uttalande.

Många nepaleser vaknade på tisdagen efter den tredje natten utomhus, antingen därför att deras hus raserats, eller av rädsla för nya efterskalv. Enligt Nepals premiärminister är landet nu i stort behov av tält och mediciner. Utländsk hjälp har börjat komma fram, men kaos på den internationella flygplatsen bromsar hjälpinsatserna. Bland annat saknas personal som kan hjälpa till att lasta av förnödenheterna som flygs in, och det saknas transportmöjligheter. Många lokala biståndsorganisationer har dessutom själva drabbats av jordskalven.

”Håller våra möten utomhus”

– Jag står i detta nu på en väg tillsammans med övrig personal. Vi försöker hålla våra möten utomhus eftersom vårt kontor har skadats av jordskalvet, och det är osäkert att arbeta där, säger Dev Tak från indiska Rädda Barnen, till Reuters.

Som Aftonbladet kunnat berätta tidigare uppskattar utrikesdepartementet att omkring 150 svenskar befinner sig i Nepal.

– Vi har upprättat kontakt med de flesta, men vi fortsätter att söka kontakt med svenskar i regionen som vi eller deras anhöriga inte lyckats kontakta. Men vi har inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats, säger Catarina Axelsson på UD press.

Hon fortsätter:

– Det är dålig telefon- och dataförbindelse, men enligt lokala myndigheter fungerar det med sms ibland.

TT-AFP-REUTERS-Aftonbladet