De drömmer om ett liv i Europa

Uppdaterad 2015-09-03 | Publicerad 2015-08-01

Fler flyktingar strömmar till Europa och drömmer om ett nytt liv.

Men många länder i Europa gör allt för att stänga sina gränser.

– Jag vill ha ett nytt liv, säger Mahmoud Rashid.

25-åriga Mahmoud Rashid, har liksom tusentals andra flyktingar, vallfärdat till fots till den serbiska gränsstaden Presevo – för nytt liv i Europa. 

Han har flytt från Syrien, korsat ett minfält vid den turkiska och syriska gränsen, sovit i skogen och gömt sig från kriminella ligor i gränsområdet mellan Grekland och Makedoninen.

– Färden är farlig och tar flera veckor, säger Mahmoud Rashid, till AFP.

”Mitt förra liv är över”

Men Mahmoud Rashid ser inget annat alternativ.

– Aleppo är helt ödelagt och mycket farligt. Det finns inga skolor eller sjukhus. Jag vill ha ett nytt liv i Europa eftersom mitt förra är över, säger han.

Grekland och Italien är de största ankomstpunkterna i Europa.

Under en tid gjorde de flesta flyktingar den farliga resan över Medelhavet. Men sedan ett par månader tillbaka väljer fler människor rutten via de grekiska öarna, Makedonien och Serbien.

I fredags sa Ungerns utrikesminister, Peter Szijjarto, att landet tagit emot över 100 000 flyktingar – bara i år. Han säger att landet och Serbien står inför ”en aldrig tidigare skådad flyktingström”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Krisen växer

Enligt Amnesty International har antalet flyktingar som försöker ta sig över från Serbien till Ungern ökat med 2 500 procent på fem år, skriver AFP.

– Det är bara början. Jag har en känsla av att landet inte kommer kunna klara sig utan hjälp utifrån, säger en internationell hjälparbetare, till nyhetsbyrån.

Därför försöker nu Ungern skynda på uppförandet av ett fyra meter högt stängsel utmed gränsen till Serbien, som ska hålla flyktingar borta.

På många andra håll i Europa ser situationen likadan ut.

Stängsel med rakblad

I Calais i Frankrike fortsätter krisen att växa vid den engelska tunneln när allt fler migranter försöker ta sig till England. 

I veckan dog en man i 20-årsåldern när han krossades under en långtradare. Ytterligare en man från Egypten skadades svårt sedan han krupit upp på ett tunneltåg och kommit åt strömkablarna.

De nattliga stormningarna av tunneln har även lett till att många röster höjs för att sätta in brittisk militär för att hindra migranterna.

Tusentals migranter vallfärdar också  till den lilla spanska enklaven Melilla i Marocko från olika delar av Afrika.

Men där har ett stängsel med ”rakblad” funnits sedan 2005 för att hindra flyktingar att ta över gränsen.

Även där finns ett stort flyktingläger med hundratals människor, som drömmer om ett liv i Europa.

Flyktingströmmen ökar

Fredrik Sperling, pressekreterare för UNHCR-Nordeuropa, säger att flyktingströmmen inte väntas domna av – tvärtom.

– Vi har sett en dramatisk ökning på bara några år i och med att gamla konflikter fortsätter och nya har blossat upp.

Den ökande flyktingströmmen beror delvis på att Syriens grannländer inte längre kan ta hand om alla flyktingar.

– Turkiet, Jordanien, och Libanon är länder som har tagit emot flera miljoner flyktingar. Men förhållandet för dessa människor har blivit värre. Det är svårt att överleva där vilket är varför de söker sig till Europa.

Stängsel och andra sätt att hindra flyktingar skapar bara nya vägar att ta sig till Europa, menar Fredrik Sperling.

– De är desperata och flyr undan förföljelse och krig. De har inget annat alternativ. Det går inte att sätta upp stängsel. Då betalar de mer för att ta sig hit, tar fler risker och farligare vägar.

Wikström: ”Bygg inte murar”

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) säger att det är hemskt att olika EU-länder nu gör allt för att stänga ute flyktingar.

– Det brinner runt om i världen och det har aldrig varit så många flyktingar sen andra världskriget. Då ska vi riva murar, inte bygga dem, säger hon. 

Hon menar att EU-länderna måste ta ett gemensamt ansvar. Hon är kritisk till att Ungern vägrar ta emot flyktingar.

– Det är sorligt. Och vad vi ser i Frankrike är ett bevis på flyktingarnas utsatthet och desperation. Det är en fasansfull situation. EU borde gå in och hjälpa till. Ingen borde slå sig till ro förrän det är gjort, säger hon.

Följ ämnen i artikeln