Stort intresse från frivilliga

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-01

200 sjöräddare har ansökt om att delta på Gula båtarna

Intresset för att jobba med sjöräddning i Medelhavet är stort. 200 frivilliga har redan ansökt.

– Vi kommer att börja med att skicka ner personer som varit i katastrofsituationer tidigare, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Telefonerna har gått varma hos Sjöräddningssällskapet sedan beskedet kom att två båtar ska skickas till Medelhavet.

– Det har varit väldigt många positiva reaktioner efter galan. Medlemmar, företag som jobbar med våra båtar och många andra har ringt och sagt att de är glada att vi gör det här, säger Niklas Jendeby.

200 personer har redan ansökt om en plats på Gula båtarna. Nu börjar urvalsprocessen.

– Man ska ha viss båt- eller fartygsutbildning. Det är också en fördel om man varit med om något liknande, till exempel gjort FN-tjänst eller jobbar inom räddningstjänsten. Sjukvårdskunskaper är ett stort plus liksom språkkunskaper. Vi har flera sökande som kan persiska, arabiska och kurdiska, säger Niklas Jendeby.

Sjöräddarna får lön

I vanliga fall jobbar sjöräddarna helt ideellt. Men besättningen på Gula båtarna kommer att bli anställda.

– De är ju borta från sina vanliga jobb i flera veckor, därför går vi in och betalar lön. Det handlar också om försäkringar, vi tar fullt ansvar, säger han.

20 personer kommer att vara på plats i Grekland samtidigt. Det är besättningen på de två båtarna och en landorganisation, som ska sköta teknik och administration. Sjöräddarna kommer att vara där två veckor i sträck.

Första månaden garanterad

Kostnaden för insatsen väntas landa på en och en halv till två miljoner kronor per månad. I det ingår löner, livsmedel och uppehälle för besättningen och service på båtarna.

Den första månaden i Grekland är garanterad av insamlingen. Hur länge Gula båtarna kan stanna beror sedan på hur mycket som samlas in från allmänheten.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset