Finansministern om Greklandskrisen: ”Direkta påverkan på oss är inte särskilt stor”

Publicerad 2015-06-29

Andersson framhöll att svenska resenärer bör se över pengar och försäkring

VISBY. Reser du till Grekland i sommar – se över reskassan och ditt försäkringsskydd.

Det rådet ger både den privatekonomiska experten och finansministern.

– UD avråder inte från att resa till Grekland, men det är bra att följa vad som sker, säger Magdalena Andersson (S).

Dramatiken kring den grekiska ekonomin fortsätter. På måndagsmorgonen rasade flera av världens börser och även Sverige påverkades. Inledningsvis noterades Stockholmsbörsen för en nedgång med tre procent.

Finansminister Magdalena Andersson passade i Almedalen på att ge sin bild av läget.

Hon menar att riskerna för Sverige i nuläget är ganska små.

– Sverige har inte mycket direkt handel med Grekland och våra banker är inte särskilt aktiva där, så den direkta påverkan på oss är inte särskilt stor.

Sverige kan påverkas

Magdalena Andersson framhöll att Sverige kan komma att påverkas i en andravåg, om krisen sprider sig till andra europeiska länder.

– Om det blir dramatik på den europeiska finansmarknaden så kan det komma att påverka den svenska börsen och kronan den vägen, säger hon.

Just nu är det istället de svenskar som planerar en resa till Grekland som bör vara vaksamma, menade finansministern.

– UD avråder inte från att resa till Grekland, däremot är det viktigt att följa den information som finns på UD och den svenska ambassadens hemsida. Det finns också en särskild app.

”Flytta pengarna”

Annika Creutzer, privatekonomisk expert, menar i sin tur att småsparare som är oroliga för sina pengar kan agera för att få en lugn sommar.

– Känner man sig orolig och vill ha semester i lugn och ro så kan man flytta över sitt sparande till räntefonder tillfälligt, som en parkeringsplats, säger hon.

– Det kan man ha både i investeringssparkonton, kapitalförsäkring, fondförsäkring och det vanliga pensionssparandet. Men man ska komma ihåg att flytta tillbaka dem sedan, annars växer inte pengarna alls.