Gick för medmänsklighet

Uppdaterad 2015-10-10 | Publicerad 2015-10-09

Skolan arrangerade lopp för UNHCR

Grillska gymnasiet i Stockholm organiserade i torsdags en temadag och ett välgörenhetslopp som samlade in 20 000 kronor till UNHCR.

– Jag tycker det var väldigt bra med den här temadagen, för att uppmärksamma att det här händer. Det var självklart att hjälpa till under dagen och på loppet, säger Julia Rooth, 16, som går andra året på samhällsprogrammet med inriktning på bistånd.

Hon är en av dryga fyrahundra elever som tillsammans med sextiotalet lärare deltagit i en temadag om flyktingfrågor som avslutades med ett välgörenhetslopp, ”Gå för medmänsklighet.” Ungefär femtio av de hundrafemtio löparna var elever, men resten var allmänheten som betalade 100 kronor (och i några fall lite extra) för att vara med - pengar som gick direkt till UNHCR. Eleverna åkte också till Centralstationen med mat och goodiebags från loppets sponsorer.

Eleverna blev mer och mer upprörda

– Vi tittar på nyheter med våra elever, och för några månader sedan märkte vi att de blev mer och mer upprörda och ville engagera sig men inte visste hur, säger Sofia Örtlund Foutris, lärare i kommunikation.

– Vi ville kombinera ett lopp för att samla in pengar med att eleverna skulle kunna fördjupa sig i det här.

På förmiddagen fick de lyssna på föreläsningar, bland annat med en fotograf som varit mycket i Syrien och med olika engagerade organisationer. Men framför allt var det två av skolans elever som till rungande applåder fick berätta om sina egna erfarenheter av att vara ensamkommande flyktingbarn.

”Ville att folk skulle förstå”

– Jag ville att folk skulle förstå hur svårt det är att komma hit. Det var skönt att få ur mig det, att kunna dela med andra hur jag upplevde det, säger Ali Amiri, 20, som läser Vård och omsorg och kom till Sverige som fjortonåring.

– De andra eleverna var nyfikna och jätteuppmärksamma, och det var flera som kom fram och kramade mig efteråt. Det känns fint också att jag varit med och fått in pengar, flyktingarna ska få hjälpen som de behöver.

– Jag visste faktiskt inte innan att de hade kommit hit på det sättet, säger Julia Rooth.

– Det var intressant att få höra hur det gick till, att de har upplevt det här på riktigt. Jag blev väldigt imponerad, och tacksam över hur jag själv har det.

Under loppet såldes fika och smörgåsar, samt väskor och armband som eleverna tillverkat under dagen utifrån temaordet ”medmänsklighet.” Totalt fick skolan ihop 20 401 kronor, men de hoppas på mer under julmarknaden i december.

Insamlingen är fortfarande igång.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Följ ämnen i artikeln