Kirurg ville skaka hand – fälls för diskriminering

Publicerad 2015-04-11

Kvinnan ville inte skaka kirurgens hand.

Då remitterade han patienten till en kvinnlig läkare.

DO stämde läkaren – som döms att betala 75 000 kronor för diskriminering.

Kvinnan kom till mottagningen i Skåne i januari 2013 för att träffa kirurgen som skulle göra en magundersökning.

Hon kunde inte svenska så en tolk fanns på plats, förutom den kvinnliga sjuksköterskan och kvinnans make som följde med in i undersökningsrummet.

Ord mot ord

Enligt domen är parterna överens om att undersökningen inte blev genomförd och att läkaren rekommenderade den inremitterande läkaren att skicka kvinnan till en kvinnlig endoscopist, men i övrigt står ord mot ord om vad som hänt och sagts och hur kvinnans make uppträdde.

Enligt tolken sa läkaren hej när han kom in och sträckte fram handen för att hälsa på kvinnan.

Kvinnan ska då ha tittat på sin make, som bekräftade att hon inte behövde hälsa genom att ta i hand.

Sedan ska läkaren, enligt tolken, ha sagt att han är kvinnans läkare och att i Sverige gör man så när man hälsar på sina patienter.

Läkaren höll handen utsträckt men kvinnan vägrade ta den.

Sedan ska läkaren, enligt tolken, ha sagt att han i så fall inte tänkte undersöka henne och gått ut.

DO stämde vårdföretaget

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ansåg att det som hänt var diskriminering och stämde vårdföretaget med krav på 75 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkningen.

Vårdföretaget uppgav att anledningen till varför undersökningen inte blev av inte hade med religiös diskriminering att göra - utan att kvinnans makes beteende i samband med situationen orsakade tumult vilket gjorde att det inte gick att genomföra en patientsäker undersökning.

Enligt läkaren ska maken rest sig upp och uppträtt hotfullt samt avbrutit tolken för att hindra läkaren från att prata med hans fru.

Dömde till skadestånd

Tolken som sa att hon inte mindes exakt allt som sagts i rummet uppgav att kvinnans make blev irriterad först när han insåg att undersökningen inte skulle bli av.

Tingsrätten konstaterar att tolken var den enda av de närvarande i undersökningsrummet som saknar koppling till parterna, då sköterskan är gift med kirurgen. Därför valde rätten att utgå ifrån tolkens uppgifter vid bedömningen av vad som hänt och sagts på mottagningen.

I onsdags meddelades domen: Tingsrätten dömer kirurgen till 75 000 kronor i diskrimineringsskadestånd.

Kirurgen får även betala diskrimineringsombudmannens rättegångskostnader som landade på drygt 50 000 kronor.

ANNONS