Finansmannen hade affärer med offer

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2015-06-24

Den för två dubbelmord misstänkte affärsmannen beskrivs som en "vanlig" och "skötsam" familjefar.

Jönköping/stockholm. Den för två dubbelmord misstänkte affärsmannen beskrivs som en "vanlig" och "skötsam" familjefar.

Men nu har han erkänt att han misshandlat ett äldre par – och anlagt en brand i deras villa.

Kopplingen mellan den misstänkte seriemördaren och de fyra offren är fortfarande väldigt svag.

De två dödsoffren vid den senaste dödsbranden, den i Norrahammar, och den 51-årige man som erkänt att han utövat våld mot dem och sedan tänt eld på deras villa, är alla i samma bransch.

– De har haft tidigare någon form av affärer ihop, men vad det gällde vet jag inte, säger en poliskälla.

Kontoret avspärrat

Mannens arbetsplats, ett kontor i centrala Jönköping, är fortfarande avspärrad. Över dörren som pryds av företagets färgglada logga har polisen knutit avspärrningsband.

– Polisen var här för ungefär en vecka sedan och bar ut saker, säger en man som bor i huset.

Enligt åklagare Anders Brokelind har den 51-årige mannen uppgett någon form av motiv till det han gjort.

– Han har sagt vad han menar har hänt, och lämnat en förklaring, säger Brokelind.

Vad den misstänkte närmare sagt vill han dock inte berätta på grund av utredningstekniska skäl.

Offren vid den tidigare dödsbranden, ett par i 70-årsåldern, på Hökensås hade för flera år sedan bott på samma gata som den misstänkte gärningsmannen. I det lugna villakvarteret står de relativt nybyggda vitrappade villorna på rad - men få av de boende vill uttala sig om sina tidigare grannar eller känner till någon närmare koppling mellan 51-åringen och det döda paret.

– Vi bodde grannar allihopa, det stämmer, men jag kan inte svara på om det fanns någon annan koppling, sa en granne till Aftonbladet i går.

Spårades genom tändvätska

51-åringen sitter för närvarande häktad, på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet och mordbrand i Norrahammar-fallet. För dubbelmordet i Hökensås har han delgetts misstanke, på den lägre graden, skäligen misstänkt.

– Utredningen fortgår, med bland annat förhör och teknisk utredning, säger åklagaren.

Inledningsvis betraktades branden i Hökensås inte som ett dubbelmord, utan rubricerades som allmänfarlig vårdslöshet. Men efter dödsbranden i Norrahammar tittade polisen närmare på Hökensåsbranden - och fann flera likheter.

– Nu betraktar vi det som ett dubbelmord, säger åklagaren.

Enligt uppgift till Aftonbladet kom polisen 51-åringen på spåren efter att man vid Norrahammarbranden hittat flera flaskor med tändvätska invid huset. Flaskorna var köpta på butiken K-Rauta, och vid kontroll mot butiken visade det sig att det var 51-åringen som köpt dem.

”Kom som en chock”

Om man har kunnat konstatera hur branden i Hökensås började, eller om man hittat spår av tändvätska där, vill inte Anders Brokelind kommentera.

Den 51-årige mannen beskrivs som en mycket trevlig man, social, utåtriktad och hjälpsam. Han har varit engagerad i en idrottsförening som ungdomsledare, och själv aktiv.

Aftonbladet har talat med flera personer i hans närhet. Ingen kan förstå att han nu är misstänkt för fyra mord.

– Det kom som en chock, säger en granne till honom.

Flera personer som haft affärer ihop med mannen ger dock en delvis annan bild.

– Han var inte helt reko, när det kommer till pengar gjorde han inte alltid rätt för sig. Men steget från att vara fifflare till mördare är ju jävligt långt. Det trodde jag aldrig.

Förlorade en halv miljon

En man i 70-årsåldern uppger att han lockades av 51-åringen att investera i dyra ränteobligationer kopplade till den japanska börsen. Sparandet ska ha börjat med att mannen betalade en halv miljon kronor i "förskottsränta".

– De pengarna såg jag inte röken av. Det lät väldigt bra när han sålde in det och byggde på hur japanska börsen skulle utvecklas. På två år skulle tre månader vara positiva och då skulle det bli någon slags hävstångseffekt. Men den hävstången såg jag aldrig till.

Mannen kom i kontakt med 51-åringen under ett stormöte i Jönköpings län. På den tiden arbetade den mordmisstänkte mannen för en annan firma han jobbar för i dag.

– Han var väldigt proper och välklädd. Mycket korrekt och positiv. Nu blir man så oerhört förvånad men också aningen orolig. Ska jag vara tacksam över att jag lever? Om han är skyldig verkar han ju vara kapabel till vad som helst, säger han.

51-åringen är inte tidigare dömd för några våldsbrott. Han har fru och ett barn.

Tingsrätten har beslutat om att han ska genomgå en så kallad stor rättspsykiatrisk undersökning.