Bartenders tvingas sluta bära kilt – på grund av sexuella trakasserier

Publicerad 2015-07-14

Nu slutar personalen bära kilt. Foto: TT Bild

Bartenders på en populär pub i Skottland har tvingats sluta bära kilt. Detta efter att kvinnor trakasserat dem genom att försöka kika under kilten för att se om de är ”riktiga skottar”.

Personalen på skotska puben Hootananny har fram tills nu burit kilt för att upprätthålla pubens traditionella atmosfär.

Nu har de dock tvingats övergå till byxor – på grund av sexuella trakasserier från kvinnliga gäster.

Försökt lyfta på kilten

Kvinnliga gäster ska, enligt upprepade klagomål från den manliga personalen, tagit för vana att försöka lyfta på männens kilt – i syfte att ta reda på om de var "riktiga skottar" eller ej. Enligt tradition ska en sådan nämligen inte bära något under kilten.

"Dags att kvinnor också blir medvetna"

Pubägaren Kit Fraser beskriver det som ren sexism.

– Det kanske verkar kul men det är allvar. Kvinnorna sticker upp sina händer under deras kiltar. Kan du föreställa dig att jag skulle gå till en restaurang och sticka upp handen under en kvinnlig servitris kjol? Jag skulle tas till polisen direkt, säger han enligt The Telegraph, och fortsätter:

– Jag värnar om både gäster och personal. Jag tänker inte tvinga dem göra något de inte vill. Vi män är väldigt, väldigt medvetna om sexism, och jag tycker att det är dags för kvinnor att också börja bli det.

"Viktigt att personalen är trygg"

En talesperson för skotska regeringen har kommenterat händelsen:

– Alla i Skottland ska ha rätt att jobba utan att behöva vara rädda för att bli sexuellt antastade . Det är viktigt att alla arbetsplatser ser till att göra vad de kan för att försäkra att detta efterlevs, säger han enligt The Telegraph.

Följ ämnen i artikeln